Quantcast
Lockdown στην Αττική: Τα στοιχεία που έφεραν τα πιο "σκληρά" μέτρα - Σήμερα οι ανακοινώσεις, τι θα ισχύσει - enikonomia.gr
share

Lockdown στην Αττική: Τα στοιχεία που έφεραν τα πιο “σκληρά” μέτρα – Σήμερα οι ανακοινώσεις, τι θα ισχύσει

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Η Αττική από αύριο, Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου μπαίνει σε ολικό «σκληρό» lockdown. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ, έπειτα από την κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η οποία και εισηγήθηκε να προχωρήσουν σε αυτή την αυστηρή «εκδοχή» μέτρων.
Τα στοιχεία άλλωστε που είχε στα χέρια του ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο Υγείας δεν επέτρεπαν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις για τη λήψη αποφάσεων. Η αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία χθες ήταν 1.526, η ανησυχία για τις μεταλλάξεις που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές στα παιδιά, η διασπορά που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των νεότερων ηλικιών και η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, με τις πληρότητες στις κλίνες ΜΕΘ της Αττικής να αυξάνεται κατά 9% μέσα σε μια εβδομάδα «χτύπησαν» ηχηρό καμπανάκι κινδύνου.
Η απόφαση για ένα lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική αποτελούσε μονόδρομο, ενώ σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει και την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης και αν χρειαστεί θα ληφθούν και εκεί πρόσθετα μέτρα. Συναγερμός έχει σημάνει γιατί και στη συμπρωτεύουσα παρατηρήθηκε διπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση παρατηρούν πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού σε όλες τις περιοχές της χώρας και όπου χρειαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται άμεση παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω μεταδοτικότητα του ιού.
Στις 12 μ.μ. ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γεν. Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γεν. Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική
Σε διαφορετικούς «ρυθμούς» ως προς τα μέτρα θα κινείται από την Πέμπτη στις 6 π.μ. η Αττική. Συγκεκριμένα θα ισχύσουν τα εξής:
– Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία. Τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης θα γίνονται εξ’ αποστάσεως, εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.
– Κλειστό θα είναι το λιανεμπόριο. Όλα τα εμπορικά καταστήματα, όπως και τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης μανικιούρ- πεντικιούρ, θα κατεβάσουν «ρολά». Ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα, ενώ κανονικά θα λειτουργήσει σύμφωνα με πληροφορίες το «take away» και το «delivery». Ανοιχτά θα είναι τα ανθοπωλεία το προσεχές Σαββατοκύριακο, οπότε και γιορτάζεται ο Άγιος Βαλεντίνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανθοπωλεία θα είναι ανοιχτά το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να γιορτάσουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Η επίσκεψη στα ανθοπωλεία θα πραγματοποιείται μόνο κατόπιν ραντεβού, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο εάν η διαδικασία θα γίνεται με click inside ή με click away, αν και το πρώτο σενάριο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες
– Κατά πάσα πιθανότητα και τα ΚΤΕΟ δεν θα λειτουργούν.
– Αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό τηλεργασίας στο Δημόσιο στο 70% ενώ στον ιδιωτικό τομέα μάλλον θα ισχύσει το 50% προκειμένου να μειωθεί και η κινητικότητα από και προς τους χώρους εργασίας.
– Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ισχύει από τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, δεδομένου ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας μένει στο λεκανοπέδιο και θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί η “σκληρή” εκδοχή μέσα στην εβδομάδα.
– Οι υπόλοιπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να συνεχιστούν με τον γνωστό τρόπο της αποστολής sms στο 13033. Σε ό,τι αφορά την άθληση και τη βόλτα με κατοικίδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται μόνο σε πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι τους.
– Παράλληλα, αναμένεται να απαγορευτεί και η ατομική προσευχή στις εκκλησίες, ενώ αναμένεται να επανέλθει το όριο των δύο ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) στα αυτοκίνητα.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.