Quantcast
Τσίπρας: Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη... - Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης, να φοβάστε την οργή των νοικοκυριών - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη… – Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης, να φοβάστε την οργή των νοικοκυριών

δημοσιεύτηκε:

Δριμύ “κατηγορώ” από τον Αλέξη Τσίπρα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε σχετικά με την αστυνομική βία. Με ρητορική του «Κατηγορώ», που παραπέμπει στο περίφημο έργο του Εμίλ Ζολά, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για μια σειρά θεμάτων.
“Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για “αποτυχία” με “τραγικά αποτελέσματα”.
Για «κάλυψη της ατιμωρησίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή του για την αστυνομική βία, ενώ απαρίθμησε τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν λάβει χώρα το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «συνειδητό στήσιμο αστυνομικού κράτους».
Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή της έντασης» και τον προειδοποίησε ότι θα πρέπει να «φοβάται» την «οργή των νοικοκυραίων». Ζήτησε, δε, τη διάλυση των αστυνομικών μονάδων που «στόχο έχουν τα κοινωνικά κινήματα», καθώς και μέτρα για την «εκπαίδευση και μετεκπαίδευση» των αστυνομικών.
«Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμό», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, μιλώντας για «αποτυχία με τραγικά αποτελέσματα». «Ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα χειρότερα: Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα. Κι ακόμα χειρότερα κι από αυτό: Να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε το δριμύ κατηγορώ του προς τον Πρωθυπουργό αναφερόμενος σε μια «οικονομική και κοινωνική τραγωδία» από την πανδημία, σε «πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος», στη «διάβρωση» των μέσων ενημέρωσης, στην επίδειξη «αλαζονείας» ως προς τις παραβιάσεις των μέτρων από τον ίδιο και στην «υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών», ακόμα και προς τους επιστήμονες. «Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε «στους πολίτες ασφάλεια, αυτό που προκάλεσε είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας».
«Στην εργασία, στην προστασία της υγείας, στον φόβο για το μέλλον, και τώρα τελευταία και στον φόβο να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια τους στις πλατείες της γειτονίας τους», πρόσθεσε και έκανε λόγο για μια «οργισμένη κοινωνία, όχι μόνο από την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας», από τα μέτρα εγκλεισμού ή από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά από την υποκρισία του πρωθυπουργού».
«Δεν μας φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα έξω από το σπίτι, στη πλατεία της γειτονιάς τους», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι δεν πρόκειται για την «οργή των μπαχαλάκηδων αλλά για την οργή των νοικοκυραίων που θα πρέπει να την “φοβούνται”».
«Δεν ήταν δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η στρατηγική σας επιλογή», είπε αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Ν. Σμύρνη και πρόσθεσε: «Εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη, έστω από τα χείλη του υπουργού, που θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση. Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, και στηλίτευσε την επιστροφή «σε άλλες εποχές».
«Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες γνωρίζατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμιση χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Πολύ περίεργο δεν είναι αυτό το επιτελικό κράτος;», διερωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “ενορχηστρωτή της έντασης” τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί όπως κατήγγειλε γνώριζε “εγκαίρως” για τη “συρροή” από χούλιγκαν στη Ν. Σμύρνη αλλά δεν φρόντισε να διασφαλίσει «την ασφάλεια των διαδηλωτών αλλα και των αστυνομικών». «Το μόνο που κάνατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους», υπογράμμισε, ενώ έκανε αναφορά και στο “διχαστικό διάγγελμα”, του πρωθυπουργού, στο οποίο, όπως είπε, «άφησε πάλι υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους». «Στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες. Αυτή όμως δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού, που οφείλει να είναι εγγυητής της ενότητας και της ομαλότητας. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πολιτική επιλογή πόλωσης και διχασμού».
Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά από περιστατικά αστυνομικής βίας που έλαβαν χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από την εισβολή σε κινηματογράφους που προέβαλαν το “Τζόκερ” και την κακοποίηση της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο σπίτι τους, μέχρι τον ξυλοδαρμό και τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου και τις επεμβάσεις σε πλατείες. «Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η βία τρέφει τη βία» και «η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες».
«Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα περιστατικά. Όλα αυτά δείχνουν μια αποχαλίνωση. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για την οποία κανένας και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη».

Για την Επιτροπή διερεύνησης της αστυνομικής βίας
Αναφερόμενος στη σύσταση της επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας με επικεφαλής τον κ. Αλιβιζάτο προς ενός χρόνου, σημείωσε ο κ. Τσίπρας ότι ο ίδιος ο Πανεπιστημιακός δήλωσε πως «ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός» και «εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας».
«Σας κατηγορώ, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού», συνέχισε, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνει η κυβέρνηση “εκτός ΑΣΕΠ” είναι «ανεκπαίδευτοι νέοι άνθρωποι που βράζει το αίμα τους» και τους οποίους «ρίχνουν στο πλήθος, όπως βολεύει την πολιτική τους ατζέντα».
«Η πολιτική σας αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας είναι πανθομολογούμενη. Η αντιδημοκρατική σας μεθόδευση, αναδύει σκοτεινές περιόδους προπαγάνδας, φακελώματος και αστυνομικής ασυδοσίας, περίοδοι που βασάνισαν το τόπο και άνοιξαν χέουσες πληγές», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτικό» το κάλεσμα του πρωθυπουργού σε «ενότητα». «Εσείς στην πραγματικότητα δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή. Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε το διχασμό», υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση “χρεώνει” στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιον της “κάνει κριτική”, και «παντού βλέπει δικούς μας και δικούς σας». «Η κοινωνία όμως δεν είναι έτσι. Δεν χωρίζεται η χώρα σε στρατόπεδα. Δεν είμαστε στην Ελλάδα άλλων δεκαετιών. Δεν χωρίζονται οικογένειες, επειδή ο ένας είναι αριστερός και ο άλλος δεξιός», σημείωσε.
Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε την ανάγκη “αναδιοργάνωσης” της αστυνομίας σε «στέρεες, σύγχρονες και ευρωπαϊκές βάσεις», με την «κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα» και «με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών». «Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο», υπογράμμισε.
«Κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε πως ως αντιπολίτευση έχουν την ευθύνη να διαφυλάξουν την ενότητα της κοινωνίας με κάθε κόστος».

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.