Quantcast
Σε "ασφυξία" το ΕΣΥ: Πώς φτάσαμε στην απόφαση για επιστράτευση των γιατρών - Οι διαφωνίες και το "ναυάγιο" στις συζητήσεις - enikonomia.gr
share

Σε “ασφυξία” το ΕΣΥ: Πώς φτάσαμε στην απόφαση για επιστράτευση των γιατρών – Οι διαφωνίες και το “ναυάγιο” στις συζητήσεις

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αποφάσισε η κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην κρίσιμη «μάχη» που δίνεται με τον κορονοϊό. Μια απόφαση που ήταν μονόδρομος, όπως υποστηρίζουν πολλοί, μετά το «ναυάγιο» που υπήρξε στις συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους Ιατρικούς Συλλόγους το Σάββατο.
Οι συζητήσεις ήταν συνεχείς μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς τα νοσοκομεία έχουν υπερβεί τα όρια των αντοχών τους, με τις εικόνες ειδικά από τον «Ευαγγελισμό» όπου τα ασθενοφόρα σχημάτιζαν… ουρά στην είσοδο να είναι απελπιστικές, ενώ και όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα «στενάζουν» από τις αυξημένες εισαγωγές σε καθημερινή βάση. Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν εφημερίες «τρόμου» και εδώ και ημέρες έχουν υψώσει «κραυγή αγωνίας» για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και ζητούν την ενίσχυσή τους.
Μέσα σε αυτό το «σκηνικό» και μετά την «ισχνή» ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια για συμμετοχή στο ΕΣΥ – ανταποκρίθηκαν περίπου 67 ενώ υπάρχουν ανάγκες για 200 γιατρούς μεταξύ των οποίων πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι κ.α.- ο υπουργός Υγείας φαίνεται να είχε εισηγηθεί από το Σαββατοκύριακο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τη λύση της επιστράτευσης. Ταυτόχρονα υπήρξε και «ρήγμα» ανάμεσα και στους ίδιους τους γιατρούς. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση του θέματος και χαρακτήρισε προσβλητική τη συμπεριφορά του Βασίλη Κικίλια, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαχώρισε τη θέση του υποστηρίζοντας ότι «το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».
Παρ’ όλα αυτά «το νερό είχε μπει στο αυλάκι» για τις τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί.

Η δήλωση Κικίλια
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας “το υπουργείο απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Διαφωνίες των γιατρών
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια το Σάββατο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη στάση της που οδηγεί σε αδιέξοδο και ζητούσε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το «πρωτοφανές», όπως αναφέρει, «για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης». Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με διευκρίνισή του, επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του ΠΙΣ δεν έχει την έγκρισή του. «Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΙΣ: Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις σκέψεις για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, χαρακτήρισε προσβλητική τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας, Βασίλης Κικίλια λέγοντας ότι εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΙΣ:
Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Πατούλης: Συστράτευση και όχι επιστράτευση

«Συστράτευση κι όχι επιστράτευση» ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 πριν από την επίσημη ανακοίνωση για επιστράτευση. Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια κάλυψης των κενών με μετακίνηση γιατρών από την Πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ γνωστοποίησε πως στις 10:00 θα γίνει σύσκεψη με Ενώσεις γιατρών, με στόχο την κάλυψη των κενών.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.