Quantcast
Επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία": Καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων 19 νησιών με Johnson& Johnson - enikonomia.gr
share

Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”: Καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων 19 νησιών με Johnson& Johnson

δημοσιεύτηκε:

Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” για τα νησιά. Αυτή είναι η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε στο Μαξίμου. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ο στόχος της είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων τους το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. “Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό” τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “Δίνουμε λοιπόν στα νησιά μας προτεραιότητα για την άμυνα όλων των ενηλίκων πολιτών από 18 και άνω, ανοίγοντας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού τους. Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας”.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
“Καλημέρα σας. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας βλέπω, έστω και διαδικτυακά. Θα ήθελα πολύ να ήμουν κοντά σας, αλλά έχουμε σήμερα να εξαγγείλουμε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που σας αφορά όλους. Καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» κινείται ταχύτατα και μπαίνει στην αποτελεσματικότερη φάση της, σήμερα αποκτά και έναν πρόσθετο πυλώνα. Είναι μία πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ονομαστεί και «Γαλάζια Ελευθερία» καθώς αφορά αποκλειστικά τα νησιά μας. Ο στόχος της είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων τους το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας.
Για αυτό και για την επιτυχία του πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θα δημιουργήσουμε νέα εμβολιαστικά κέντρα θα συγκροτήσουμε ομάδες ταχείας δράσης από υγειονομικούς που θα ταξιδεύουν αμέσως εκεί που θα χρειάζονται και θα αξιοποιήσουμε βέβαια τα εμβόλια μιας δόσης που προσφέρουν γρήγορο αποτέλεσμα. Δίνουμε λοιπόν στα νησιά μας προτεραιότητα για την άμυνα όλων των ενηλίκων πολιτών από 18 και άνω, ανοίγοντας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού τους. Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας.
Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσετε εσείς, να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σας.
Η οργάνωση, άλλωστε, της εκστρατείας με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια. Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία. Όπως ξέρετε έχει ολοκληρωθεί ήδη ο καθολικός εμβολιασμός σε 32 μικρά νησιά, σε τρεις εβδομάδες θα προστεθούν ακόμα 36 νησιά μεσαίου μεγέθους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, για να ακολουθήσουν τώρα με την πρωτοβουλία την οποία ανακοινώνουμε 19 μεγάλα νησιά εκτός βεβαίως της πατρίδας μου, της Κρήτης, η οποία λόγω του πληθυσμού, του μεγέθους της και του χαρακτήρα της, ως ανεξάρτητη Περιφερειακή Ενότητα, εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό. Η επιχείρηση για την οποία θα σας μιλήσει πιο αναλυτικά στη συνέχεια ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι μία επιχείρηση στην οποία θα συστρατευτούν δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και εθελοντές από τις κινητές ιατρικές μονάδες, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα υλοποιηθεί και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η «Αναγέννηση και πρόοδος», «Το χαμόγελο του παιδιού» και η «Σύμπλευση». Σκοπός μας είναι το πρόσφατο μεγάλο κύμα εμβολιασμού να απλωθεί και στις θάλασσές μας.
Θέλω να θυμίσω ότι σε εθνικό επίπεδο ξεπερνάμε σταθερά τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και παραπάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει ή έχουν κλείσει ραντεβού. Εκτιμούμε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων άνω των 60 στα τέλη Μαΐου θα κυμαίνονται από το 68 έως το 80%. Επιστρέφω στην εκστρατεία στα νησιά μας που πράγματι όπως ξέρετε καλά είναι μία περίπλοκη άσκηση, έχει επιχειρησιακές δυσκολίες, πολλούς διαφορετικούς τόπους, διαφορετικές συνθέσεις πληθυσμών, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο σχεδιασμός της. Εγώ θα τονίσω μόνο ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική, σε κάποιες πλευρές της. Είναι λοιπόν μία υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση Ελευθερία και φυσικά για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας. Θέλω τώρα να δώσω τον λόγο στον Μάριο Θεμιστοκλέους για να σας παρουσιάσει πιο αναλυτικά τους άξονες της πρωτοβουλίας αυτής. 


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.