Quantcast
Νέα μέτρα στο τραπέζι - Τα σενάρια για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και μπαρ - enikonomia.gr
share

Νέα μέτρα στο τραπέζι – Τα σενάρια για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και μπαρ

δημοσιεύτηκε:

Συναγερμό έχει σημάνει η “έκρηξη” των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία την Τρίτη ανήλθαν σε 1.797 ενώ ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη “Δέλτα” με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Με δεδομένες τις συγκεκριμένες εξελίξεις συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλύοντας την εικόνα που παρουσιάζουν κυρίως οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται έντονα ανοδικές τάσεις της πανδημίας. Η ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι μεγάλη και όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους από λοιμωξιολόγους αλλά και από την κυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί και η επιθετική μετάλλαξη “Δέλτα” και να αποφευχθεί μια ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ από την επέλαση ενός τέταρτου κύματος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ξανά ένα νέο μείγμα μέτρων με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στο κομμάτι των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης, δηλ. εστίαση, μπαρ, κλαμπ κ.α. εξετάζονται δύο σενάρια. Το ένα είναι να λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι αργότερα, και όχι στις 15 Ιουλίου – ημερομηνία που επρόκειτο να ανοίξουν όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι πρότινος με την υποχρέωση να δηλώσουν οι επιχειρηματίες εάν θα είναι αμιγείς ή μεικτοί χώροι. Το άλλο είναι να ανοίξουν κανονικά οι κλειστοί χώροι στις 15 Ιουλίου αλλά να λειτουργήσουν μόνο και αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Επίσης, συζητείται η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ορισμένοι πολίτες εξέλαβαν τη σύσταση να μην την χρησιμοποιούν εκτός όταν δεν υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και συναθροίσεις ως “μήνυμα χαλάρωσης” με αποτέλεσμα να μην τη φορούν ούτε εκεί όπου θα έπρεπε. Ακόμη και εάν το συγκεκριμένο μέτρο δεν εφαρμοστεί καθολικά και δεν ισχύσει για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εξετάζεται να επανέλθει σε περιοχές όπου παρουσιάζονται ανοδικές τάσεις της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι από την περασμένη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής είχε τεθεί και το ζήτημα για τις χερσαίες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα να μπορεί να ταξιδεύει κάποιος από νομό σε νομό είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ αν δεν έχει εμβολιαστεί, όπως γίνεται δηλ. και για τις μετακινήσεις προς τα νησιά. Η συγκεκριμένη πρόταση, εάν χρειαστεί και ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, δεν αποκλείεται να ξανασυζητηθεί.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.