Quantcast
Σχολεία: Έρχονται αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας - Τι είπε η Κεραμέως -ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σχολεία: Έρχονται αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας – Τι είπε η Κεραμέως -ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων τη νέα χρονιά, όπως προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως είπε σχετικά με το θέμα των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων, πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν εμβολιασμένο σημαντικό μέρος του πληθυσμού, όπως είναι σήμερα.
Τα στοιχεία ήταν διαφορετικά καθώς πέρσι έκλεινε ένα τμήμα της τάξης με το πρώτο κρούσμα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στην οικογένεια .” Τώρα όμως η οικογένεια σε μεγάλο βαθμό είναι ήδη εμβολιασμένη .Όταν λέω οικογένεια εννοώ μητέρα, πατέρα, γιαγιά, είναι ήδη εμβολιασμένοι ή τέλος πάντων μπορούν να εμβολιαστούν .Αυτό κατά τη γνώμη μου μας δίνει νέα δεδομένα και συνεπώς θα συζητήσουμε με την Επιτροπή ειδικών το ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας δια ζώσης. Το τονίζω, η απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας .Και αυτό που θα συζητήσουμε με την Επιτροπή είναι οι όροι που θα διασφαλίσουν τη δια ζώσης λειτουργία” , συμπλήρωσε.
Και υπενθύμισε ότι όταν είχαν φτιαχτεί πέρυσι αυτά τα πρωτόκολλα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα , δηλαδή δεν ήταν εμβολιασμένο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο τώρα πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Και επανέλαβε ότι ” πέρυσι δεν είχαμε αυτά τα δεδομένα . Άρα ο κίνδυνος διασποράς του ιού ήταν πολύ πιο επιτακτικός πέρυσι στις οικογένειες .Και από την στιγμή που το κράτος δίνει το εμβόλιο και το δίνει δωρεάν και υπάρχει αυτή η μεγάλη ανταπόκριση το τονίζω, δεν μας αρκεί, χρειαζόμαστε και άλλο προφανώς και για αυτό κάνουμε ένα κάλεσμα για τους εμβολιασμούς .Από εκεί και πέρα έχουμε νέα δεδομένα και Συνεπώς θα πρέπει να συζητηθούν τα νέα πρωτόκολλα στη βάση των νέων δεδομένων “.
Για τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα ισχύσει αυτό για τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων αλλά και για την πανεπιστημιακή λειτουργία. ” Το εμβόλιο βάζει νέα δεδομένα .Το εμβόλιο, ο ήδη εμβολιασμένος πληθυσμός και η δυνατότητα να εμβολιαστεί ο πληθυσμός βάζει νέα δεδομένα τα οποία θα τα συζητήσουμε αναλυτικά με την Επιτροπή των ειδικών για να καταλήξουμε στα νέα πρωτόκολλα, πιο κοντά στην ημερομηνία έναρξης για τα πανεπιστήμια ειδικά” , απάντησε.
Ωστόσο επεσήμανε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για τα αμφιθέατρα . ” Έχουμε πολλές εβδομάδες μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα αμφιθέατρα, μέχρι να ξεκινήσει δηλαδή το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Αλλά θα τα συζητήσουμε όπως κάνουμε πάντα με την Επιτροπή των ειδικών και το κάνουμε όπως ξέρετε έχοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Δηλαδή τώρα είμαστε ακόμα στον μήνα Ιούλιο, τα σχολεία ανοίγουν τον μήνα Σεπτέμβριο, έχουμε ακόμα δρόμο και θα συζητήσουμε με την Επιτροπή των ειδικών για να έχουμε ακριβώς τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα “.
Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και εργαστηριακά τεστ για τον κορονοιο
Επίσης μίλησε και για το θέμα των εργαστηριακών τεστ για τον κορονοιο των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. ” Xθες περάσαμε διατάξεις που προβλέπουν ότι για να μπει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη θα πρέπει είναι πλήρως εμβολιασμένος ή να κάνει εργαστηριακά τεστ κάθε εβδομάδα. Το τονίζω εργαστηριακά όχι self test” σημείωσε και εξήγησε ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά αλλά για τους εκπαιδευτικούς.
Και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί με τους ειδικούς ποιος θα είναι ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ τα οποία θα πρέπει να υποβληθεί κανείς. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που θα αρνούνται να επιδεικνύουν τα τεστ για τον κορονοϊό δεν θα μπαίνουν στην τάξη, δεν θα εργάζονται και θα προβλέπεται αναστολή εργασίας για αυτούς.
Όσον αφορά τα δημόσια σχολεία, γνωστοποίησε ότι ο διευθυντής θα είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο των πιστοποιητικών των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών αλλά και των εγγράφων των εργαστηριακών τεστ. Ο διευθυντής θα ελέγχει τα δικαιολογητικά αυτά προκειμένου να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να προσέλθει στην τάξη, συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση εάν αυτό θα ισχύει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από την πρωτοβάθμια μέχρι τη ανώτατη απάντησε τα εξής: ” Οι ρυθμίσεις που περάσαμε χθες αφορούν πρωτίστως το σχολείο γιατί εκεί είναι η διαδικασία αναπλήρωσης που προβλέπεται με καθηγητές , αναπληρωτές οι οποίοι ενδεχομένως δεν θα μπορούν να προσέλθουν στην τάξη απάντησε ωστόσο την ίδια ώρα είπε ότι “στα Πανεπιστήμια το καθεστώς είναι διαφορετικό .Θα το συζητήσουμε και αυτό το επόμενο διάστημα και με τα Πανεπιστήμια” .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.