Quantcast
Το παρασκήνιο και τα μυστικά του ανασχηματισμού - enikonomia.gr
share

Το παρασκήνιο και τα μυστικά του ανασχηματισμού

δημοσιεύτηκε:

Να δώσει περαιτέρω ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα και κυρίως στην υγεία, στην Πολιτική Προστασία, αλλά και στην ασφάλεια του πολίτη επεδίωξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει σε χειρουργικές κινήσεις και στη δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα ανακοινώθηκε και ο επικεφαλής του, μετά την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις τελευταίες αλλαγές, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις όποιες αρρυθμίες υπήρχαν στο σχήμα, απέδωσε ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλέον επιζητεί την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχει να «τρέξει» η κυβέρνηση.

Η επιστροφή και οι αλλαγές του ανασχηματισμού

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με τη νέα δομή του υπουργείου, δημιουργούν τις συνθήκες για να δοθεί νέα ώθηση και να ανταποκριθεί το υπουργείο στον κρίσιμο ρόλο του.

Να σημειωθεί πως ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποτελεί σταθερό συνομιλητή του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος είναι οπαδός του διαλόγου και η επιλογή του καθιστά σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει την εικόνα του υπουργείου. Σε ό,τι αφορά την έξοδο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως, όταν γίνεται μια καταστροφή, υπάρχει αντικειμενική ευθύνη, την οποία έχει ο πολιτικός προϊστάμενος. Σημείωναν, όμως, πως δεν έφυγε μόνο λόγω των πυρκαγιών, αλλά και εξαιτίας ζητημάτων ασφάλειας, όπου του ασκήθηκε κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά.

Υγείας Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε όλη την ηγεσία. Τοποθέτησε στη θέση του Βασίλη Κικίλια τον Θάνο Πλεύρη, με αναπληρώτρια υπουργό τη Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγο και μέχρι πρότινος διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στη θέση του Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο Θ. Πλεύρης, που σήκωσε μεγάλο βάρος στη Βουλή αλλά και στην προανακριτική για τον Νίκο Παππά, είχε στενή συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ έχει αντίληψη και εικόνα όσον αφορά τον χώρο της υγείας. Αλλωστε, είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος στο συγκεκριμένο υπουργείο επί Αδωνι Γεωργιάδη.

Η Μ. Γκάγκα, από την πλευρά της, θα «τρέξει» τα ζητήματα της πανδημίας, τα οποία γνωρίζει καλά. Ο Β. Κοντοζαμάνης, που αποχώρησε από το υπουργείο έπειτα από θητεία 25 μηνών, θα έχει μέσα στην εβδομάδα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Β. Κικίλιας διαδέχεται τον Χάρη Θεοχάρη και έρχεται για να δώσει περαιτέρω ώθηση σε έναν κρίσιμο τομέα για την οικονομία. Σε πρώτη φάση, ο νέος υπουργός θα αξιοποιήσει και την εμπειρία του από το Υγείας, ώστε η χώρα μας να είναι ακόμη πιο ασφαλής τουριστικός προορισμός. Παράλληλα, θα επιδιώξει και την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού. Ο Β. Κικίλιας χειρίστηκε με επιτυχία το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Υγείας εν μέσω πανδημίας και έκλεισε τον κύκλο του εκεί.

Η νέα πρόκληση είναι να «ανεβάσει» ακόμα περισσότερο τον τουρισμό. Η αποχώρηση του Χ. Θεοχάρη από το υπουργείο ήταν αποτέλεσμα «καραμπόλας». Ο πρώην υπουργός Τουρισμού ανέλαβε νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., στη θέση του Θ. Πλεύρη.

Υφυπουργοί Παράλληλα, αλλαγές έγιναν και σε επίπεδο υφυπουργών, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναλαμβάνει τη θέση του ΑλκιβιάδηΣτεφανή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς κρίθηκε ότι ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έπειτα και από την περιπέτεια με την υγεία του, θα έπρεπε να μετακινηθεί σε ένα πόστο που να του ταιριάζει, μετά το φορτίο που είχε σηκώσει στον χώρο της Πολιτικής Προστασίας λόγω της πανδημίας και των πυρκαγιών.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.