Quantcast
Ελπιδοφόρος: Απουσίαζε από τη δεξίωση της ομογένειας για τον Πρωθυπουργό – Όλο το παρασκήνιο - enikonomia.gr
share

Ελπιδοφόρος: Απουσίαζε από τη δεξίωση της ομογένειας για τον Πρωθυπουργό – Όλο το παρασκήνιο

δημοσιεύτηκε:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος έχει προκαλέσει «αναταράξεις» με την επιλογή του να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» και να φωτογραφηθεί δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

Στην Αθήνα επικρατεί δυσαρέσκεια. Κάτι που εκφράστηκε και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου ο οποίος είπε ότι «έχουμε ενοχληθεί από τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής».

Όταν ρωτήθηκε δε, εάν θα έχει συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ. Ελπιδοφόρο, άφησε ανοιχτό το να μην γίνει, όπως και συνέβη τελικά.

Το ραντεβού των δύο και η ξενάγηση του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο Ground Zero, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή, ακυρώθηκε.

Δεν παραβρέθηκε όμως, ο κ. Ελπιδοφόρος και στη δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πρωθυπουργού από τους ομογενείς και συγκεκριμένα από την «Ελληνική Πρωτοβουλία».

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Ελπιδοφόρο να μην τον προσφωνήσει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ το κλίμα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, δεν ευνοούσε την περίσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Εθνικού Κήρυκα” κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται ότι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τα ραντεβού του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέβη στην εξής δήλωση στα μέσα ενημερώσεως, σύμφωνα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σε ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους της απόφασής του να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας».

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Η παρουσία του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου”

Φωτιές” άναψε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, τα οποία έγιναν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα οποία παρέστη και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αυτό δείχνει και η ακύρωση των καθιερωμένων συναντήσεων με τον κ. Ελπιδοφόρο στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί την Τετάρτη στις 11 π.μ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον κ. Ελπιδοφόρο αλλά επικαλέστηκε το “βεβαρημένο του πρόγραμμα” για να αποφύγει το ραντεβού, καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση στην οποία μάλιστα είχε και κοινή φωτογράφηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Για την απόφαση του Κύπριου προέδρου συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” που δεσπόζει απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από “Εθνικό Κήρυκα”


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.