Quantcast
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης - enikonomia.gr
share

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

δημοσιεύτηκε:

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα η Ελλάδα και η Γαλλία, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, αλλά και την προμήθεια της χώρας μας με 3+1 φρεγάτες Belhara.

ΣΥΡΙΖΑ: Πληρώνουμε πάνω από 10 δισ. τις παλινωδίες και τις επιλογές Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά

Κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, κάνοντας λόγο για επιλογές που “θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018. Επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνεχίζοντας, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως “μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis παροτρύναμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Ωστόσο οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ”.

“Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων. Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος”, τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση και στο πλαίσιο αυτό θέτουν το ερώτημα: “πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας; Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;”

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων” αλλά “θα είναι ταυτόχρονα απέναντι: Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας. Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης. Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν. Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους : Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών”.

Γεννηματά: Συμφωνούμε με την αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, αλλά πρέπει να ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί αναβλήθηκε πέρυσι η συμφωνία

Θετικό ήταν το σχόλιο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για τη αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, που ανακοίνωσαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ταυτόχρονα, η κ. Γεννηματά ζήτησε ενημέρωση για ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τη περυσινή αναβολή της συμφωνίας. Μιλώντας στον τηλεπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει ερωτηματικά γιατί «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafal. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος».

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με ό,τι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν τον πρώτο λόγο και τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται.

«Θέλουμε ενημέρωση και απαντήσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με τη Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν σε ένα άλλο αν δεχτεί επίθεση».

ΚΚΕ: Ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες

Για “υπέρογκα” και “χωρίς τέλος” εξοπλιστικά προγράμματα, “που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους κι όχι την άμυνα της χώρας, ενώ θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός”, κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

“Ο λαός χρειάζεται να δει την ουσία πίσω απ’ τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς που δεν είναι άλλη απ’ τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια, στα οποία εμπλέκεται επικίνδυνα η Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι τα υπέρογκα – και χωρίς τέλος- εξοπλιστικά προγράμματα, που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους κι όχι την άμυνα της χώρας, ενώ θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Περισσού.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, “είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν περίσσεψαν οι αναφορές για τον “ευρωατλαντικό προσανατολισμό των εξοπλισμών”, για την “ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία”, για την “γεωπολιτική ισχύ της Ευρώπης”. Όλα αυτά “φωτογραφίζουν” ξεκάθαρα νέα επιθετικά σχέδια κι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Σαχέλ, στα οποία ήδη πρωτοστατεί η Γαλλία και συμμετέχει η Ελλάδα, η οποία επιπλέον καλείται να ενισχύσει την εμπλοκή της στο πλαίσιο της αμοιβαίας στρατηγικής συνδρομής. Σε τέτοιες αποστολές θ’ αξιοποιηθούν και τα “νέα σύγχρονα όπλα”, με την πρόσφατη αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού (πυραύλων Patriot) στη Σαουδική Αραβία να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Η Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, όσο και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα ανανεωθεί για ακόμη 5 χρόνια, υπηρετούν το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης, αναλαμβάνοντας ρόλο ”πρωτοπαλίκαρου” κι εμπλέκοντας το λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή και παγκόσμια, με θύματα τους λαούς”.

“Στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής, με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μπαίνουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι κυριαρχικά δικαιώματα. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, να καταδικάσει την πολιτική της εμπλοκής και να επαγρυπνεί”, καταλήγει το ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Ελπίζουμε να μην αποτελέσει πάλι μία «κακή αντιγραφή» των παγίων, προγραμματικών προτάσεών μας

Τη γνωστοποίηση του πλήρους εύρους της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας αλλά και του κόστους κτήσης των γαλλικών φρεγατών, αναμένουν από την Ελληνική Λύση.

Σε μία πρώτη αντίδραση στα όσα ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ελληνική Λύση τονίζει ότι “η διαφαινόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Γαλλίας ελπίζουμε να μην αποτελέσει πάλι μία «κακή αντιγραφή» των παγίων, προγραμματικών προτάσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, αλλά να εφαρμοστεί στο πλήρες εύρος της. Εξαντλώντας στο ακέραιο τις πρόνοιες του άρθρου 42:7 της συνθήκης της Λισσαβώνας, του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και της ορθής ερμηνεία του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει και την Τουρκική απειλή. Αναμένουμε να γνωστοποιηθεί το πλήρες εύρος της συμφωνίας καθώς και το κόστος κτήσης των γαλλικών φρεγατών και το επίπεδο εξοπλισμού αυτών”.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “οι δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για την υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας δικαιώνουν απόλυτα τον αγώνα μας για την επίτευξη της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας”. “Οι πρόσφατες δηλώσεις όμως του πρωθυπουργού που κάνουν λόγο για «υποχωρήσεις» έναντι της Τουρκίας, προκαλούν απορία. Πως ένα τρίτο κράτος θα αγωνιστεί για την δική μας εθνική κυριαρχία, όταν εμείς είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μέρος αυτής;”, καταλήγει η Ελληνική Λύση.

ΜέΡΑ25: Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, στο τέλος τον τρώνε οι κότες

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι η αμυντική συμφωνία “πρόκειται να κοστίσει στον ελληνικό λαό περί τα 5 δις ευρώ ανακουφίζοντας όμως τις Γαλλικές βιομηχανίες που βρέθηκαν να χάνουν προσφάτως συμβόλαια δεκάδων δις από την Αυστραλία”. “Να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση πως όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, στο τέλος τον τρώνε οι κότες”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά, το ΜέΡΑ25 τονίζει πως “σε μια φιέστα, από τις αγαπημένες του Κ. Μητσοτάκη, με πομπώδεις δηλώσεις, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και το Γάλλο Πρόεδρο η συμφωνία αγοράς τριών συν μία φρεγατών από τη Γαλλία συμφωνία που συνοδεύτηκε από συμφωνία άμεσης στρατιωτικής συνδρομής των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης από Τρίτη χώρα. Μακρόν και Μητσοτάκης, μας ενημέρωσαν πως η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη πράξη προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής άμυνας ξεχνώντας όμως να ρωτήσουν τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες. Το όλο εγχείρημα πρόκειται να κοστίσει στον ελληνικό λαό περί τα 5 δις ευρώ ανακουφίζοντας όμως τις Γαλλικές βιομηχανίες που βρέθηκαν να χάνουν προσφάτως συμβόλαια δεκάδων δις από την Αυστραλία”.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα τάρταρα μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει όχι να ενισχύσει το ΕΣΥ που λειτουργεί πέραν των ορίων του, όχι να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό σε όλους τους τομείς του δημοσίου, αλλά να διαθέσει αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, που ειρήσθω εν παρόδω, θα διογκώσει ακόμα περισσότερο το μη βιώσιμο χρέος, για την ανακούφιση και την διάσωση του κύρους της Γαλλίας. Όλα αυτά μάλιστα επικαλούμενη τον εξ ανατολών κίνδυνο της Τουρκίας, την οποία όμως, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, «κάλεσε» και εγκατέστησε επισήμως στη Σούδα με την επικύρωση της συμφωνίας, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για τη σύσταση του κέντρου αριστείας για την ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα. Με όσο φόβο και όσες παραισθήσεις και πλάνες για τη δυνατότητα του Πρωθυπουργού να οδηγήσει στη δημιουργία μηχανισμού Ευρωπαϊκής άμυνας και να ντύσουν τη συμφωνία, δεν παύει να αποτελεί μία σαφή επιλογή τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών όπλων έναντι αυτών των λαών”.

Καταλήγοντας, από το ΜέΡΑ25 τονίζουν πως “σε όσους δε επιχαίρουν για τη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής, να υπενθυμίσουμε πως η Γαλλία είναι αυτή που έχει τα περισσότερα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα σε πολλά σημεία του πλανήτη με την Ελλάδα να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να «συνδράμει» τη Γαλλία σε πολεμικές επιχειρήσεις και όχι το αντίθετο. Καλό είναι να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση πως όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, στο τέλος τον τρώνε οι κότες”.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.