Quantcast
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Κυβέρνηση έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων - Ο διάλογος με τρίτεκνο πατέρα για τις ανατιμήσεις - enikonomia.gr
share

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Κυβέρνηση έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων – Ο διάλογος με τρίτεκνο πατέρα για τις ανατιμήσεις

δημοσιεύτηκε:

Η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε κάνει μόνο μειώσεις φόρων και καμιά αύξηση ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακρίβειας και εάν θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα είπε ότι “τα δύο χρόνια που είμαι στην κυβέρνηση αυτή και την παρακολουθώ ως μέλος του οικονομικού της επιτελείου μόνο μειώσεις φόρου κάνουμε. Αύξηση φόρου δεν έχουμε κάνει σε κανέναν. Έχουμε μειώσει την ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, την έχουμε καταργήσει σε μεγάλες κατηγορίες, τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα”.
Και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης. Και εξήγησε γιατί δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα. Όπως είπε ” ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλός. Δεν τον έβαλε υψηλό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον βρήκε υψηλό η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια μεγάλη ξαφνική μείωση αυτού του φόρου ε΄χει πολύ μεγάλη επίπτωση στα δημόσια έσοδα ” και ξεκαθάρισε ότι ” ο ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επιβλήθηκε πολύ πιο πριν από τον Σαμαρά “.
” Ξαναλέω μία βεβιασμένη απότομη κίνηση στον Ειδικό φόρο Κατανάλωσης σημαίνει πολύ μεγάλη επίπτωση στα δημόσια οικονομικά διότι εκεί είναι πολύ μεγάλα τα έξοδα “, επανέλαβε .



Το γκαρσόνι να πάει σε σπίτια ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται

Μεταξύ α΄λλων ρωτήθηκε εάν θα δοθούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους των μπαρ, καφέ, των εστιατορίων της Θεσσαλονίκης που δεν εργάζονται λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην συμπρωτεύουσα. “Το κράτος θα έρθει πάλι να αποζημιώσει επειδή στη Θεσσαλονίκη είναι εμβολιασμένο το 53%;” διερωτήθηκε. Και επέρριψε ευθύνες για όλο αυτό σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται. ” Φταίνε αυτοί που δεν εμβολιάζονται .Δεν μπορεί το κράτος να κάνει συνέχεια αυτό το πράγμα και πρόσθεσε ” έχουμε όλοι μας ένα στοιχείο κοινωνικής ευθύνης εδώ .Η πανδημία είναι συνολικό ζήτημα”.
Στην ερώτηση τι ευθύνη έχει το γκαρσόνι είπε ” δεν φταίει το γκαρσόνι ” και πρόσθεσε ότι το γκαρσόνι πρέπει να πάει στο σπίτι ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται και να τους πει: παιδιά εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε .” Δεν γίνεται αλλιώς. Ξαναλέω συνέχεια επιδόματα δεν μπορούν να δίνονται, ούτε η οικονομία μας το αντέχει ούτε πρέπει γιατί είναι και θέμα πληθωρισμού”, σημείωσε.




Τι διαφορά βλέπει στον προϋπολογισμό μια πενταμελής οικογένεια με το νέο κύμα ανατιμήσεων

Για τη διαφορά που βιώνει στον προϋπολογισμό του με το νέο κύμα ανατιμήσεων μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πατέρας μια πενταμελούς οικογένειας που διαμένει στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τον κ. Μυστρέλη ο οποίος εργάζεται ως γυμναστής της θεραπευτικής κοινότητας” Ιθάκη” του οποίου το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 20 χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και της συζύγου του η οποία εργάζεται ως ως ειδική παιδαγωγός στο ΚΕΣΥ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ, Μυστρέλης στον ΑΝΤ1, ξοδεύει σε μηναία βάση για τρόφιμα 600 ευρώ από 450 ευρώ που ξόδευε το προηγούμενο διάστημα, για βενζίνη δίνει 50 ευρώ τη εβδομάδα από 30 ευρώ που έδινε προηγουμένως , για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί μόνο για να ζεσταίνει το νερό χωρίς την θέρμανση πληρώνει 58 ευρώ από 35 ευρώ που πλήρωνε το καλοκαίρι.
Και πρόσθεσε ότι για το ηλεκτρικό ρεύμα πέρυσι πλήρωσε 80 ευρώ ενώ φέτος πλήρωσε 124,6 ευρώ.
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που καλείται να πληρώσει είπε ότι ότι έχει κάνει ρύθμιση για να τα εξοφλήσει γιατί αδυνατεί να τα πληρώσει. ” Το νερό ειδικά έφτασε στα 488 ευρώ, κάθε μήνα έβλεπα επαυξημένες τις τιμές και τώρα πήγα και έκανα ρύθμιση “, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την απάντηση του σε όλα αυτά έδωσε ο υπουργός λε΄γοντας ότι δεν γίνεται να συγκρίνει κανείς τις τιμές των προϊόντων φέτος σε σχέση με πέρυσι γιατί και η τιμή της ενέργειας ήταν χαμηλότερη. Όπως είπε “ασφαλώς εάν συγκρίνετε τις τιμές με πέρυσι θα έχετε πολύ μεγάλες αυξήσεις .Και εσείς άμα συγκρίνετε με τι πληρώνατε πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι θα βλέπατε πέρυσι ότι είχατε πολύ μεγάλη μείωση. Γιατί το 2020 η τιμή της ενέργειας ήταν χαμηλότερη στον πλανήτη και η τιμή των τροφίμων ήταν η χαμηλότερη που υπήρξε ποτέ. Άρα δεν μπορείτε να κάνετε σύγκριση με το τι πληρώνατε πέρυσι. Πέρυσι είχαμε καραντίνες και κλειστή οικονομία”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.