Quantcast
Αμυράς: Η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες για προσιτές τιμές - enikonomia.gr
share

Αμυράς: Η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες για προσιτές τιμές

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα εισαγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, υπογράμμισε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Ο Γ. Αμυράς υποστήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η αύξηση του κόστους ενέργειας, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υφυπουργός στην παρέμβασή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας είναι ήδη αισθητές, και στηρίζει σθεναρά τις σχετικές προσπάθειες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες για προσιτές τιμές, ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα και μια ανταγωνιστική, στο παγκόσμιο πλαίσιο, οικονομία».

Ο Γ. Αμυράς παρουσίασε τα άμεσα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών και αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ο Έλληνας υφυπουργός επισήμανε ότι η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Οκτωβρίου είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πολλά από τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι βραχυπρόθεσμα δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ, και πως εναπόκειται στα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ελληνική πρόταση για έναν προσωρινό μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, αξιοποιώντας κεφάλαια από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ.

Όπως τόνισε: «Στην ΕΕ πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς αυτοί οι δύο τομείς αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις των προσπαθειών μας για μια οικονομία απαλλαγμένη από τις εκπομπές άνθρακα, ανθεκτική και οικονομικά αποδοτική. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρξει καλύτερη σύνδεση μεταξύ της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές και του μέσου κόστους παραγωγής. Η ανάθεση στον ACER του καθήκοντος να μελετήσει και να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να προωθήσουμε ταχύτερα την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας ως βασικού εργαλείου ευελιξίας για την ανθεκτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος».

Για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ, ο κ. Αμυράς ανέφερε: «Πρέπει να διασφαλιστεί μια πιο προβλέψιμη τιμή άνθρακα και να αποφευχθούν οι ακραίες διακυμάνσεις της».

Τέλος, σημείωσε τη σημασία της αποθήκευσης φυσικού αερίου όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για τη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε λογικά επίπεδα, υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία της σχεδιαζόμενης υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.