Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: “Να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό” - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: “Να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό”

δημοσιεύτηκε:

Μία ξεχωριστή και έντονη εμπειρία ήταν για τους συμμετέχοντες η συνάντηση της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο τηςΔιάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στη Φλωρεντία, το τριήμερο 10-12 Δεκεμβρίου. Οι περίπου 200 πολίτες που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης για να ενώσουν τις φωνές τους και να δημιουργήσουν με την κατάθεση σκέψεων και προβληματισμών ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη, ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους, ψηφίζοντας 39 συστάσεις.

Της Ελένης Καραμήτσου

Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και η Κιάρα Αλικάντρο, που ήρθε στη Φλωρεντία από την ιταλική επαρχία Λατίνα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο enikos.gr, κατά τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη η ομάδα της ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν στην ενημέρωση και προώθησε τη σύσταση που αφορά στην ανεξαρτησία της πληροφορίας από την πολιτική.


Υπογράμμισε ότι πριν συμμετάσχει στη διοργάνωση θεωρούσε πολύ μακρινή την Ευρώπη σε σχέση με αυτά που βίωσε στη συνάντηση των πολιτών και της έκανε εντύπωση ότι καθώς ο καθένας που συμμετείχε προερχόταν από διαφορετικό κράτος και έτσι είχε και διαφορετική οπτική, με αποτέλεσμα να υπάρξει πληθώρα απόψεων.

Η Κιάρα θεωρεί πολύ σημαντικό για εκείνη η Ευρώπη να παραμείνει συμμετοχική και να υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες ώστε να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της, οι οοποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να εργαστούν πάνω σ’ ένα κοινό πρόγραμμα επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα συμμετοχής και συνεισφοράς στη διαδικασία.

Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης;

Είμαι εδώ για να συμμετάσχω στην τελευταία συνάντηση με τους Ευρωπαίους πολίτες. Έχουμε ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στην ενημέρωση και προωθήσαμε την πρόταση που αφορά στην ανεξαρτησία της πληροφορίας από την πολιτική. Χάρη στους ειδικούς ανακαλύψαμε ότι ήδη υπάρχει σχέδιο νόμου σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας που απαιτείται ώστε να αποφευχθεί το μονοπώλιο στην πληροφόρηση. Ελπίζω να υπάρξει εκ μέρους μας η ανάλογη στήριξη σ’ αυτό το νομοσχέδιο.

Αρχικά πίστευα ότι δεν θα είχαμε πολλά να πούμε γι’ αυτό το θέμα. Πριν από τη συμμετοχή μου εδώ θεωρούσα πολύ μακρινή την Ευρώπη σε σχέση με αυτά που ζω τώρα και με ό,τι ανακαλύπτω. Διέκρινα ότι η γνώμη μας είναι πολύ σημαντική, θέλουν να εκφράζουμε τις σκέψεις μας και ακούν πολύ προσεκτικά για οποιαδήποτε πλευρά της ζωής μας. Προερχόμαστε από διαφορετικά κράτη και γι’ αυτό ο κάθε πολίτης έχει διαφορετική οπτική. Ως αποτέλεσμα λοιπόν είναι η πληθώρα στις ανταλλαγές απόψεων.

Τι θεωρείς σημαντικό για εσένα σε όλη αυτή τη διαδικασία που συμμετέχεις;

Για μένα είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να παραμείνει συμμετοχική, να υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες, πρωτοβουλίες, «εργαλεία» ώστε να έρθει πιο κοντά στους πολίτες. Κι εμείς με τη σειρά μας να δουλέψουμε για ένα κοινό πρόγραμμα επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας που τώρα λείπει.

Έχεις κάποιο μήνυμα να απευθύνεις στους Ευρωπαίους πολίτες;

Για να ακουστούν, υπάρχει μια πλατφόρμα όπου μπορούν να εναποθέσουν τις ιδέες τους, να αφήσουν ένα απλό μήνυμα και να πληροφορηθούν για τα τεκταινόμενα.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό. Μην παραπονιόμαστε μόνο, αλλά να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.