Quantcast
Εκλογή προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - enikonomia.gr
share

Εκλογή προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

δημοσιεύτηκε:

Την Τρίτη θα γίνει η εκλογή του ή της προέδρου τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Κατά την εκλογική διαδικασία στην Ολομέλεια θα προεδρεύσει ένας από τους αντιπροέδρους βάσει της τάξης εκλογής τους.

Οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να υποβληθούν είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες.

Η διαδικασία προβλέπει την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 50% συν μία.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις ευρωβουλευτές έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους: η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Zlotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία). Περαιτέρω υποψηφιότητες για τον πρώτο γύρο μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα στις 17.00 (τοπική ώρα).Οι υποψήφιοι θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες το πρωί της Τρίτης στις 9.00 (τοπική ώρα), ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9.30 και 10.15. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11.00.

Εάν ο πρώτος γύρος δεν αναδείξει νικητή, μπορούν να υποβληθούν οι ίδιες ή άλλες υποψηφιότητες για το δεύτερο και τον τρίτο γύρο (αν χρειαστεί), υπό τους ίδιους όρους. Εάν δεν εκλεγεί κανείς κατά τον τρίτο γύρο, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες με τις περισσότερες ψήφους στον εν λόγω γύρο θα αναμετρηθούν σε τέταρτη και τελική ψηφοφορία.

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία, πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη). Οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το υπόλοιπο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου θα επιβεβαιωθούν επίσης κατά την προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας. Όλα τα αιρετά αξιώματα στο Κοινοβούλιο (ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες, οι πρόεδροι επιτροπών και αντιπροσωπειών και οι αντιπρόεδροι) ανανεώνονται κάθε δυόμισι χρόνια, στην αρχή και στο μέσο της πενταετούς νομοθετικής περιόδου.

Ο πρόεδρος διαθέτει ευρύ φάσμα εκτελεστικών και αντιπροσωπευτικών εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κανονισμού. Εκτός από τα ρητώς προβλεπόμενα καθήκοντα, η εξουσία του Προέδρου εκτείνεται σε «όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την προεδρία των εργασιών του Κοινοβουλίου και για τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής τους». Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου του ΕΚ καθορίζεται στα άρθρα 14 έως 16 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.