Quantcast
Μείωση των συντάξεων φέρνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών - enikonomia.gr
share

Μείωση των συντάξεων φέρνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

δημοσιεύτηκε:

Με χαράτσια σε όλους τους συνταξιούχους η κυβέρνηση δεν… προχωρά σε μείωση των συντάξεων.

Ωστόσο η καταιγίδα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιβληθεί σε συντάξεις και μισθούς οδηγεί σε έμμεση μείωση τους .

Για έναν μισθό 750 ευρώ τον μήνα ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 300 ευρώ το χρόνο ενώ η μείωση του μισθού θα φτάσει το 2% ενώ η μείωση θα κλιμακώνεται ανάλογα τους μισθούς και τις συντάξεις.

Στην ουσία πρόκειται για μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα, με τους εργοδότες να καλούνται να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους συνταξιούχους. 

Η αύξηση των εισφορών αφορά:

. Εισφορές εργαζομένων (έσοδα 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. ευρώ το 2016): Καταργείται η μείωση των εισφορών κατά 3,9%. Πρακτικά αυξάνονται κατά 2,9% οι εισφορές των εργοδοτών και κατά 1% των εργαζομένων

. Εισφορές ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις (έσοδα 135 εκατ. ευρώ φέτος και 270 εκατ. ευρώ το 2016): Αυξάνονται από 4% σε 5%

. Εισφορές στις επικουρικές συντάξεις (έσοδα 240 εκατ. ευρώ το 2016): Δεν εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά επιβάλλεται εισφορά 5% στις επικουρικές.

. Εισφορά υπέρ επικουρικών. Αυξάνεται η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% με στόχο έσοδα 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Όσον αφορά στις επικουρικές ,η κατάργηση αναμένεται να γίνει άμεσα  μπορεί και από την 1η Ιουλίου  και έως το τέλος του 2018 τα όρια ηλικίας θα πάνε στα 62 έτη.Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα “εγκλωβιστούν” καθώς  βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων πίστευαν  ότι θα διασωθούν.Θα εξαιρεθούν μικρές ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και οι μητέρες με παιδιά που έχουν αναπηρίες. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.