Quantcast
ΣτΕ: Αντισυνταγματική η στέρηση σύνταξης σε εργαζομένους της ΔΕΗ έπειτα από καταδίκη τους - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η στέρηση σύνταξης σε εργαζομένους της ΔΕΗ έπειτα από καταδίκη τους

δημοσιεύτηκε:

Αντισυνταγματική κρίθηκε, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η νομοθετική διάταξη του 1966 η οποία στερεί τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα από εργαζομένους της ΔΕΗ, που έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της απιστίας σε βάρος της ΔΕΗ ή του Ελληνικού Δημοσίου.

Tης Άννας Κανδύλη

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 996/2022 απόφασή της έκρινε ότι η στέρηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εργαζομένου στη ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης του για ορισμένα αδικήματα αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές ότι «δεν δύναται, κατ’ αρχήν, η ποινική καταδίκη εργαζόμενου της ΔΕΗ να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών…» σημειώνοντας πως η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση «δεν τελεί σε άμεση συνάφεια με τη λειτουργία της ίδιας της ασφαλιστικής σχέσης, η οποία έχει ως αποστολή κατά το Σύνταγμα την προστασία του ασφαλισμένου από την επέλευση κινδύνων που αναιρούν την ικανότητά του να εργάζεται με τη χορήγηση παροχών αναλόγων προς τις καταβληθείσες εισφορές και το συνολικό χρόνο ασφάλισης με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.