Quantcast
Όλα όσα είπε ο Οικονόμου για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Τι απάντησε για τα καύσιμα και το φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Όλα όσα είπε ο Οικονόμου για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Τι απάντησε για τα καύσιμα και το φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ το ζήτημα των F16 ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

” Όλα τα ζητήματα μας που αφορούν τη σχέση μας με την Τουρκία θα τεθούν τόσο στη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Mπάιεντεν όσο και στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο”, απάντησε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ” αυτό θα είναι ένα κομμάτι της παρουσίασης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εκεί ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που έχει τον δικό της ξεκάθαρο ρόλο να παίξει στα θέματα της σταθερότητας και της ασφάλειας στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, στα Βαλκάνια, στη Ευρώπη , στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο”.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση προβλέπει σε δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον Τζο Μπάιντεν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. ” Όπως προκύπτει και από τις επιστολές που είχε στείλει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αλλά και από το συνολικότερο χειρισμό, η θέση των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δεδομένη”, απάντησε.
” Άλλωστε και η επιστολή του κ. Μπλίνκεν που συνοδεύει την ανανέωση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα σε όλα αυτά. Όλα τα ζητήματα θα τεθoύν. Η επίσκεψη αυτή έχει το χαρακτήρα που έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αντανακλά το κύρος που έχει η χώρα μας στις ΗΠΑ και διεθνώς”, συμπλήρωσε.

Θα υπάρξει νέα παρέμβαση στον τομέα των καυσίμων – Η απάντηση Οικονόμου

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει νέα παρέμβαση στον τομέα των καυσίμων. Απέφυγε να δώσει μια απάντηση επί τούτου ωστόσο σημείωσε ότι “μέχρι πριν από 3 με 4 ημέρες το κυρίαρχο και αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό .Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του .Προσθέσαμε στις πρωτοβουλίες που είχαμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα το εθνικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να έχουμε την καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου αυτού, ενός σχεδίου 3, 2 δισ. ευρώ”.

“. Παράλληλα, η πολιτική μας είναι μια πολιτική που συνεχώς βρίσκει τρόπoυς για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού που σημαίνει 50 ευρώ παραπάνω για τον κάθε ένα που αμείβεται με τον κατώτατο, βασικό μισθό, έναν επιπλέον μισθό το χρόνο . Είχαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που και αυτό συνιστά επιπλέουν ενδυνάμωση του εισοδήματος, είχαμε τις κάρτες ενίσχυσης για την βενζίνη για όσους ήταν στην περίμετρο την κοινωνική και το δικαιούνταν, έχουμε την οριζόντια μείωση περίπου 15 λεπτά με βάση την πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης.

Εδώ είμαστε, παρακολουθούμε τα πάντα, κάνουμε ελέγχους, αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτωπα που έχει πολίτης είναι πολλαπλά και οι δυσκολίες στην καθημερινότητα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξημένου πληθωρισμού που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος πολύ μεγάλες. Πάντοτε με σαφήνεια και ειλικρίνεια του λέμε ότι η προσπάθεια μας εστιάζεται στο να περιορίζουμε το κατά δυνατόν τις συνέπειες των ανατιμήσεων αυτών. Ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τον Ιούλιο και μετά θα έχουμε μια μείωση στις αυξήσεις από 70 έως 90%”, συμπλήρωσε.

Για το εμπάργκο στο φυσικό αέριο

Επίσης σχολίασε τα διεθνή δημοσιεύματα που φέρουν την Ελλάδα να έχει πιέσει την Κομισιόν να αποσύρει το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο προς όφελος Ελλήνων εφοπλιστών.” Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αντίδραση της απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ξεκάθαρα απέναντι στη ρωσική εισβολή από την πρώτη στιγμή λόγω και έργω

Θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα- Η απάντηση Οικονόμου

Τέλος ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση εξετάζει να κάνει κάποια μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης . ” Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών, έχω απαντήσει και στο παρελθόν και έχει τοποθετηθεί και το οικονομικό επιτελείο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο”, απάντησε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.