Quantcast
Financial Times: Στην «πρέσσα» της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Financial Times: Στην «πρέσσα» της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Στην «πρέσσα» της ΕΚΤ μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες όπως αναφέρει το κεντρικό θέμα της διαδικτυακής έκδοσης των Financial Times που παραπέμπει στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του ορίου της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού και παραμένει αγνωστο το εάν υπό το βάρος της «ληξιπρόθεσμης οφειλής» της χώρας προς το ΔΝΤ η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε απομείωση της αξίας των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών του Ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, επιτρέποντας στις τράπεζες να κάνουν χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα « Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης συναντηθούν σήμερα στη Φραγκφούρτη θα μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση που ορισμένοι αξιωματούχοι απεύχονται σχετικά με τις τράπεζες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμο να επιβάλει αυστηρότερες περικοπές επί της ελληνικής εξασφάλισης που θα μπορούσαν να αφήσουν τις τράπεζες να μην έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση.

Η ΕΚΤ την Κυριακή επέβαλε ανώτατο όριο , βάζοντας ουσιαστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε κατάσταση αδρανοποίησης.

Αν, η ΕΚΤ εφαρμόσει τώρα μεγαλύτερο κούρεμα στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από στοιχεία του ενεργητικού που οι δανειστές χρησιμοποιούν ως εγγύηση, τότε θα μπορούσε να αφήσει τις τράπεζες να αγωνίζονται για ρευστότητα
Οι αμφιβολίες αφθονούν στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες για το αν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες μπορούν να επιβιώσουν αυτή την εβδομάδα.
Ακόμη και με τις τράπεζες κλειστές μέχρι την επόμενη Τρίτη και περιορισμό στις αναλήψεις ,οι αξιωματούχοι φοβούνται.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πλέον αναγνωρισει ανοιχτά το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από τη νομισματική ένωση. Ο Benoît Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos : “Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη, μέχρι στιγμής ένα θεωρητικό ζήτημα, δεν μπορεί δυστυχώς να αποκλειστεί πια.”

Η ΕΚΤ είναι ο θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης και έχει την τελική ευθύνη για την επίβλεψη των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών.

Για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου οι περικοπές θα είναι τόσο σοβαρές ώστε οι τράπεζες να σπρωχθούν σε πτώχευση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επικαλεστεί τη λεγόμενη «αρχή της αναλογικότητας», όπου τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ααποτελέσματα οποιασδήποτε πολιτικής απόφασης που παίρνουν.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση βάσει του δικαίου της ΕΕ να επιβάλει περικοπές που θα μπορούσε να οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει.

Αντ ‘αυτού, οι περικοπές θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερες από τις τιμές της αγοράς συνεπάγονται.
Συμφωνα με αναλυτές «τραβώντας τον ΕLA εντελώς, θα οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και τα γεράκια της ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πάρoυν αυτό το δρόμο τους πριν από την ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας, όταν μια νίκη για το στρατόπεδο του «όχι» θα συσσωρεύει πίεση στην ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει μια τέτοια επιλογή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.