Quantcast
Αναζητούνται λύσεις για την αποφυγή Graccident - enikonomia.gr
share

Αναζητούνται λύσεις για την αποφυγή Graccident

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή του Graccident αναζητούν πλέον στ προσκήνιο και το παρασκήνιο οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι τρείς θεσμοί αφού πλέον ο χρόνος δεν αρκεί για μια «συμβατική» συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβόντνι πρότεινε χθες μια χρηματοδότηση γέφυρα για την Ελλάδα μέχρι να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Το σχέδιο αυτό θυμίζει την ενδιάμεση συμφωνία που συζητούσε η Ελλάδα με τους πιστωτές της τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά ουδέποτε τελεσφόρησε αφού οι διαπραγματεύσεις συναντούσαν εμπόδια.

Στις βασικές της γραμμές η πρόταση αυτή συζητά μια άμεση δέσμευση από την Αθήνα σε ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων η σταδιακή εφαρμογή των οποίων θα αποδέσμευε πόσους για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων χρέους που είναι πλέον πολύ κοντά.

Η ίδια περίπου λύση προτάθηκε και στο τελευταίο Eurogroup του κ. Βαρουφάκη αλλά δεν έγινε αποδεκτή αφού κρίθηκε ότι ουσιαστικά θα συνέχιζε το παλιό μνημόνιο.

Μια δεύτερη, πιο επώδυνη λύση είναι το πάγωμα της συμμετοχής της χώρα στο ευρώ για ένα διάστημα μέσα στο οποίο η χώρα δεν θα ήταν πια μέλος του ευρώ αλλά παράλληλα θα πάγωναν και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα.

Με άλλα ένα εθελούσιο Grexit με ημερομηνία λήξεως μέχρι η χώρα να ορθοποδήσει. Η λύση αυτή είναι νομικά πολύπλοκη (αποτελεί ερμηνεία στο άρθρο 352 την συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και απαιτεί βέβαια και την συγκατάθεση της χώρας μέλους και πρόκειται στην ουσία για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψεις ότι δεν θα υπάρξει και κάποια Τρίτη εναλλακτική λύση που θα προταθεί σήμερα το βράδυ στο Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Πάντως το δίδυμο του νέου υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου του ΣΟΕ κ. Γιώργου Χουλιαράκη που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να κομίζουν κάποια νέα ελληνική πρόταση όπως θα ήθελαν οι δανειστές .
 Γιατί ο χρόνος έχει τελειώσει.

Η αγωνία των μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό θέμα έχει την βάση του ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για μια κανονική συμφωνία.

Ακόμη και αν η Ελλάδα έχει συμφωνία μέχρι και το τέλος της εβδομάδας (πράγμα δύσκολο) θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 10 ημέρες για τις εγκρίσεις και από τα εθνικά κοινοβούλια πριν εξασφαλίσει την εκταμίευση πρόσθετών πόρων.

Μέχρι τότε η προθεσμία για τα ομόλογα ύψους 3,4 δις ευρώ της ΕΚΤ έχει χαθεί και όλα πια έχουν τελειώσει.

Στο μεταξύ με τις τράπεζες να πάσχουν πλέον σοβαρά από έλλειψη ρευστότητα την ΕΚΤ να τηρεί στάση αναμονής για την χρηματοδότηση μέσω του ELA , η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα ενδεχόμενο bail in που θα προκαλούσε κοινωνική έκρηξη υπό τις παρούσες συνθήκες.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.