Quantcast
Bloomberg: Εντολή από την Ελλάδα για πληρωμή των δανειστών με ανοιχτές τις τράπεζες - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Εντολή από την Ελλάδα για πληρωμή των δανειστών με ανοιχτές τις τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα έδωσε την εντολή για την αποπληρωμή 6,8 δισ. ευρώ στους πιστωτές τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε και πάλι τις ελληνικές τράπεζες μετά από τρεις εβδομάδες αναφέρει το Bloomberg.

Οι πληρωμές που έδωσε εντολή να καταβληθούν σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνουν τα χρήματα που οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει κλειστό.

Παράλληλα τα όρια ανάληψης παραμένουν ανά 60 ευρώ την ημέρα ενώ πλέον δίδεται η δυνατότητα στους καταθέτες να πραγματοποιούν σωρευτικές εβδομαδιαίες αναλήψεις έως 420 ευρώ ώστε να ελέγχονται ακόμη οι εκροές καταθέσεων.

Τη στιγμή που οι ‘Ελληνες βλέπουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, οι συνομιλίες για το πρόγραμμα βοήθειας βρίσκονται μπροστά μας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιμένει έως ότου η Ελλάδα πληροί τους όρους του πρώτου γύρου της νέας διάσωσης.

«Όταν η πρώτη επιτυχής αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος ολοκληρωθεί, τότε θα συζητηθεί το θέμα του χρέους» ανέφερε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική τηλεόραση.

Επίσης η οικονομική πίεση προς την Ελλάδα υποχώρησε μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την έγκριση ενός δανείου-γέφυρας από την ΕΕ.

Η προσωρινή χρηματοδότηση αποφασίστηκε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ με διάρκεια τρία χρόνια.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι οι συνομιλίες διάσωσης πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Έχει δεσμευθεί να κάνει «τα πάντα» για να καταλήξουν σε συμφωνία, όμως η κυβέρνησή της θα μπορούσε να λειτουργήσει «σταθερά» ώστε να εξασφαλίσει πως η Ελλάδα πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.