Quantcast
Bloomberg: Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από την Ισλανδία - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από την Ισλανδία

δημοσιεύτηκε:

Ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, τα λεγόμενα capital controls, στην Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει και να μην προκαλέσουν αναστάτωση εάν υπάρχει δίκαιη διαχείριση, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ισλανδία μιλώντας στο Bloomberg.

Πριν ένα μήνα η Ισλανδία προχώρησε στην άρση των capital control μετά την ανάταση της οικονομίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα είδος αποτελεσματικού κυβερνητικού μηχανισμού που βάζει τα συμφέροντα του καθενός στο προσκήνιο και θέλει να είναι δίκαιη», είπε στο Bloomberg o κεντρικός τραπεζίτης της Ισλανδίας Μαρ Γκούντμαντσον. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται (τα capital control) ελαφρά τη καρδία, μπορούν να λειτουργήσουν –στη δική μας περίπτωση δούλεψαν».

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές, βέβαια, διότι στην Ελλάδα οι έλεγχοι αφορούν περισσότερο στους κατοίκους στο εσωτερικό που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ στην περίπτωσή μας είχαμε πολύ μεγάλες πτωχεύσεις ιδιωτικών τραπεζών», δήλωσε. «Έχουμε να κάνουμε με μια στάση πληρωμών προς ξένα κεφάλαια του ιδιωτικό τομέα στην Ισλανδία σχεδόν όσο το μισό ΑΕΠ της χώρας».

Μιλώντας στο Bloomberg TV στο περιθώριο της συνόδου κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole σημείωσε:

«Ήταν πιο εύκολο στην περίπτωσή μας, επειδή είμαστε νησί, είμαστε μια μικρή χώρα. Έχεις μικρές τράπεζες και λειτουργεί. Και επίσης υποστηρίχθηκε από τον πληθυσμό, διότι γνώριζαν πως οι έλεγχοι κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί η κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος, η οποία θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για το βιοτικό του επίπεδο».

Πηγή: enikos.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.