Quantcast
Τρίμηνο «φωτιά» με νέα μέτρα μέχρι το 2018! - enikonomia.gr
share

Τρίμηνο «φωτιά» με νέα μέτρα μέχρι το 2018!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Αντί της ελάφρυνσης η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί από τις πρώτες μέρες της θητείας της και νέα μέτρα αφενός για να ολοκληρώσει τον κύκλο των προαπαιτούμενων με τους ευρωπαίους δανειστές μας και αφετέρου για να ενταχθεί το ΔΝΤ ως επόπτης και χρηματοδότης στο πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις των θεσμικών παραγόντων της Ευρωζώνης μετά το Eurorgroup του περασμένου Σαββάτου είναι πολύ χαρακτηριστικές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούντ Ντάισελμπλουμ απαντώντας στο ενδεχόμενο μιας επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος είπε:

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν μείνει ακόμη ανοιχτά όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στην αγορά εργασίας. Εκεί κάποια πράγματα θα πρέπει να διευκρινιστούν. Συνολική διαπραγμάτευση όμως… δεν είναι πιθανό να γίνει».

Ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πιερ Μοσχοβισί είπε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουν πίσω για μια σειρά από θέματα. Ενδεικτικά ανέφερε τις αλλαγές στην φορολογία την θεσμοθέτησης της ανεξαρτησίας της φορολογικής αρχής (δηλαδή της ΓΓΔΕ) τις αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Με άλλα λόγια είναι σαφές ποιο θα είναι το έργο της νέας Κυβέρνησης λίγες μέρες μετά τον σχηματισμό της.

Αμέσως μετά έρχεται η συζήτηση για το χρέος. Απαντώντας στην σχετική ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν λακωνικός: «Σε ότι αφορά το χρέος δεν έχουμε πολλά πράγματα να πούμε . Θα το συζητήσουμε το φθινόπωρο» είπε κόβοντας την συζήτηση.

Είναι γνωστό ότι η διαπραγμάτευση του χρέους προϋποθέτει δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι η Ελλάδα να πάρει σαφείς δεσμεύσεις για τα δύσκολα θέματα η οριστικοποίηση των οποίων θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο να ξέρει τι θα πρέπει να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο είναι να υπάρξει μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει μάλλον από την Κομισιόν ώστε να προσδιοριστεί ο χρόνος και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

 

Πιθανά και νέα μέτρα λόγω ΔΝΤ

Η επόμενη φάση θα βάλει την Κυβέρνηση απέναντι στο ΔΝΤ όπου θα πρέπει να πείσει ότι έχει ένα έτοιμο ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει.

Ως γνωστό η Γερμανία επιμένει στην συμμετοχή του Ταμείου και στο Τρίτο πρόγραμμα λόγω του ότι δεν είναι πολιτικός ή πολιτικά καθοδηγούμενος οργανισμός αλλά εξετάζει το κάθε πρόγραμμα διάσωσης με τα δικά του, αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια.

Με δεδομένο ότι μέχρι και το Νοέμβριο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικά σχέδιο 2016 – 2019 θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση – αν όχι η πλήρης κοστολόγηση – σε όλα τα μέτρα που απαιτείται να λάβει μέχρι και το τέλος της περιόδου.

Με άλλα λόγια το ΔΝΤ δεν θα αρκεστεί αυτή την φορά σε μέτρα μόνο μέχρι και το τέλος του 2016 αλλά θα ζητήσει ένα περίγραμμα μέτρων μέχρι και το 2018.

Επίσης θα πρέπει να κρίνει επαρκή τα μέτρα που θα λάβουν οι ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τότε και μόνον τότε θα μπει και το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο κατά προτίμηση πριν το τέλος του χρόνου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.