Quantcast
Φορολογικό, συντάξεις και αλλαγές στο Δημόσιο θα κρίνουν την 1η αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Φορολογικό, συντάξεις και αλλαγές στο Δημόσιο θα κρίνουν την 1η αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Φορολογικό, ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και αλλαγές στο δημόσιο θα κρίνουν την πρώτη αξιολόγηση, αφού το πολυνομοσχέδιο που παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, έκλεινε εκκρεμότητες του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι αλλαγές στις συντάξεις του δημοσίου, η μεθοδολογία για την αύξηση των ορίων ηλικίας, οι επιμέρους παρεμβάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, τα ενοίκια, το νέο ποινολόγιο και oi 100 δόσεις, ήταν απλώς θέματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από την ψήφιση του μνημονίου στις 14 Αυγούστου.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μέχρι και την Πέμπτη 15 του μήνα καταργούνται και όλες οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν από την αρχή του χρόνου και χαρακτηρίστηκαν μονομερείς αποφάσεις (π.χ. η ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων).

Επίσης συμπληρώθηκαν και μέτρα κανονιστικά, όπως το νέο σύστημα ποινών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

 

Τώρα έρχεται το «κυρίως πιάτο»


Η επόμενη φάση που αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγηση είναι τα θέματα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές από πέρσι τον Μάρτιο, για τα οποία τώρα έχει φτάσει ο χρόνος μηδέν.

Μετά την παρέμβαση με τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, έρχεται τώρα η ριζική αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μαζί, η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει και το νέο τρόπο προσδιορισμού των συντάξεων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Στην αγορά εργασίας θα πρέπει να συζητηθούν, όχι μόνο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως θέλει να ελπίζει η Κυβέρνηση.

Επανέρχονται τα αιτήματα των δανειστών για τις συλλογικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Στο δημόσιο η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ανανεωμένο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο, με βάση το μνημόνιο, θα θίγει και τους ένστολους, ενώ θα πρέπει να δώσουν και νέα στοιχεία για την συνέχιση της κινητικότητας στο δημόσιο.

Στα θέματα αυτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει το «παράλληλο πρόγραμμα» και ότι θα δώσει μάχη για να μην θιγούν τα ήδη περιορισμένα δικαιώματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Μέσα σε όλα αυτά, τις επόμενες μέρες, θα πρέπει να προχωρήσει και το θέμα που καίει κυριολεκτικά, τόσο την Κυβέρνηση όσο και τους δανειστές: Η κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών.

Θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την διοίκηση, τον τρόπο συμμετοχής ιδιωτών μετόχων και ξένων επενδυτών και να υπάρξει ένα τελικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Το θέμα επείγει να λυθεί, αφού όσο πιο γρήγορα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, τόσο πιο γρήγορα θα αρθούν και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που πνίγουν εισαγωγές και εξαγωγές και τελικά την πραγματική οικονομία.

Το μέλλον των ελληνικών τραπεζών τέθηκε και χθες από την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την συνάντηση που είχε στη Λίμα του Περού με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συζήτησαν επίσης και το ακόμη δύσκολο θέμα του χρέους, το οποίο θα μας απασχολήσει από τον Νοέμβριο, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι και τότε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.