Quantcast
«Αγκάθι» η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018 - enikonomia.gr
share

«Αγκάθι» η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Την πλήρη αποσαφήνιση και ποσοτικοποίηση όλων των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι θεσμοί δέχθηκαν ως ισοδύναμο αρκετών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο την αλλαγή του συστήματος.

Ωστόσο, επέμειναν στην άμεση κοστολόγηση όλων των παρεμβάσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και την αποσαφήνιση της δομής του νέου ασφαλιστικού με ξεκάθαρα νούμερα σχετικά με το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, η κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή, σε τεχνικό επίπεδο θα υπάρξει πλήρης ανταλλαγή στοιχείων, τόσο για τις περικοπές των συντάξεων όσο και τις εξοικονομήσεις από την προωθούμενη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έως τις 15 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος  παρουσίασε στους επικεφαλής των δανειστών τη συνολική πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, εστιάζοντας κυρίως στην ομογενοποίηση των κανόνων που θα διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα, σχετικά με τις εισφορές και τις παροχές, στον επανα-υπολογισμό των συντάξεων, αλλά και στην εφαρμογή εθνικής σύνταξης.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η δέσμευση της Ελλάδας μέσω του 3ου Μνημονίου, για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος μέχρι το 2018, συνολικά  κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-16 μέτρα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.