Quantcast
WSJ: 14,4 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες υπό το δυσμενές σενάριο - enikonomia.gr
share

WSJ: 14,4 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες υπό το δυσμενές σενάριο

δημοσιεύτηκε:

Στην Ελλάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν 14,4 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ αναφέρει η Wall Street Journal.

Παράλληλα επισημαίνεται στο άρθρο πως οι τράπεζες πρέπει να έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους στην ΕΚΤ το αργότερο έως τις 6 Νοεμβρίου.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν χρησιμοποιώντας τα πιο δυσμενή σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι τράπεζες θα χρειαστούν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κάτω από το δυσμενές σενάριο, το κεφαλαιακό έλλειμμα φθάνει € 14,4 δισ. ευρώ, ανέφερε η ΕΚΤ.

«Η αύξηση κεφαλαίου θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τεσσάρων τραπεζών και την ικανότητά τους να αντέχουν τις πιθανές δυσμενείς μακροοικονομικές κρίσεις» ανέφερε η ΕΚΤ.

Αυτή θα είναι η τρίτη αύξηση κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2010 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2015 τότε πρέπει να επιβληθεί «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καλύψει όλα τα κενά κεφαλαίου πέρα από το βασικό σενάριο, αν δεν μπορεί να αντληθεί από την αγορά, αγοράζοντας ένα μείγμα των νέων μετοχών και των ενδεχόμενων μετατρέψιμων ομολογιών που οι τράπεζες θα εκδίδουν. Οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.