Quantcast
Κορίνα Κρέτσου: Φτιάξτε το κράτος για να σταματήσει η διαφθορά στα έργα - enikonomia.gr
share

Κορίνα Κρέτσου: Φτιάξτε το κράτος για να σταματήσει η διαφθορά στα έργα

δημοσιεύτηκε:

«Υψιστης σημασίας» χαρακτηρίζει την πρόληψη και τον εντοπισμό της απάτης στο επίπεδο των έργων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση η επίτροπος Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου«Τα χρήματα δεν θα λύσουν τα πάντα» υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας την ανάγκη για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες στην ώρα τους.



 

Η επίτροπος δηλώνει ότι ανέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων θα πιάσουν τόπο «μόνο αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη». Η ρουμάνα οικονομολόγος ξετυλίγει επίσης τα χαρακτηριστικά του Σχεδίου Γιούνκερ το οποίο θα προσφέρει «τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης» την επόμενη δεκαετία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στην άμεση εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ για το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι είναι εφικτή η κάλυψη του στόχου της απορρόφησης 4,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία μέσα στο 2015;

«Οντως μια πρώτη πληρωμή ύψους 800 εκατ. ευρώ έχει ήδη γίνει με στόχο να ωφεληθεί άμεσα η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Αλλά, όπως συχνά λέω, τα χρήματα δεν είναι το παν, παίζει ρόλο και το πώς κανείς τα χρησιμοποιεί με σύνεση με τη βοήθεια μιας υγιούς και σταθερής δημόσιας διοίκησης. Για να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων της ΕΕ η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από τεχνική υποστήριξη που σχεδιάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αυτό είναι το έργο της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξ ονόματος του προέδρου Γιούνκερ. Το ποσοστό υλοποίησης στην Ελλάδα έχει φθάσει στο 96%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 87%. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και πρέπει να μας δώσει κίνητρο για την απαραίτητη τελική ώθηση καθώς η προθεσμία για τις δαπάνες στο πλαίσιο των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 πλησιάζει».

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξαλείψει τη γραφειοκρατία και να υποστηρίξει την ταχεία υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τόσο σε επίπεδο υπουργείων όσο και σε αυτό των περιφερειών;

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που θα προσφέρει ποιοτικά προγράμματα και υπηρεσίες στην ώρα τους. Εκτός από την παροχή τεχνικής βοήθειας, πάνω από 281 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της χώρας για την περίοδο 2014-2020. Αλλά και εδώ τα χρήματα δεν θα λύσουν τα πάντα. Υπάρχει ισχυρή ανάγκη για περισσότερο συντονισμό και ενεργό δέσμευση από τους έλληνες εταίρους σε αυτόν τον τομέα.

Ζητήματα λογοδοσίας και υπευθυνότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν διεξοδικά και τα μαθήματα από το παρελθόν πρέπει να καθοδηγούν και να διαμορφώνουν τις αποφάσεις για το μέλλον. Καλωσορίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και η μετατροπή της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης σε συγκεκριμένα μέτρα στο επίπεδο των έργων είναι υψίστης σημασίας».

Ποιο θα είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της απόφασης να αυξηθεί το ποσοστό της προχρηματοδότησης στο 11% για την περίοδο 2014-2020;

«Εχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε την προχρηματοδότηση για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα μεταφραστεί σε επιπλέον πληρωμές 1 δισ. ευρώ, 500 εκατ. ευρώ το 2015 και 500 εκατομμύρια το 2016, οι οποίες θα βοηθήσουν στην εκκίνηση των επενδύσεων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020, οι επενδύσεις της ΕΕ θα επικεντρωθούν στρατηγικά σε βασικούς τομείς που δημιουργούν ανάπτυξη: στην υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων, στην έρευνα και την καινοτομία, στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην ψηφιακή ατζέντα. Πάνω απ’ όλα θα βοηθήσουν τις ελληνικές περιφέρειες να αναπτύξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Πράγματι, στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των γεωργικών προϊόντων διατροφής ή των δημιουργικών βιομηχανιών οι ελληνικές δυνατότητες είναι τεράστιες και μερικές φορές παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία είναι εδώ για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ανθήσουν έργα ποιότητας, για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών. Ολα οδηγούν σε μια νέα αρχή στη χώρα».

Τι είπα στον Αλέξη Τσίπρα

Περιμένουμε τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων

Η Κομισιόν θα καλύψει το 100% της χρηματοδότησης για τα ημιτελή έργα της περιόδου 2007-2013. Ποιο είναι το όφελος;Το ποσοστό συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2017-2013 και η απελευθέρωση του 5% που κανονικά παρακρατείται ως την ολοκλήρωση θα προσφέρουν την απαραίτητη ρευστότητα για να ολοκληρωθούν τα έργα το συντομότερο δυνατόν.

Η αύξηση της προχρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020 σημαίνει ότι θα καταβληθούν 2 δισ. ευρώ μεταξύ 2015 και 2016, και η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και πάλι, αυτά τα έκτακτα μέτρα θα αποφέρουν καρπούς μόνο αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό είπα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου. Συζητήσαμε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της προσφυγικής κρίσης και τους τρόπους κοινής αντιμετώπισής της. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική πίεση στα σύνορά της. Κι εδώ η Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της. Διαθέτουμε πάνω από 470 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και της ασφάλειας και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε περισσότερα μέσω έκτακτης χρηματοδότησης.

Εχουμε ήδη προσφέρει 20 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση το τρέχον έτος, με επιπλέον 6 εκατ. ευρώ στις 26 Οκτωβρίου, για να στηρίξουμε τη χώρα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αλλά η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Περιμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει αποτελεσματικά το εγχείρημα των μονάδων ταυτοποίησης (hotspots) και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, βελτιώνοντας παράλληλα την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες υποδοχής που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

Σχέδιο Γιούνκερ

Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος Γιούνκερ;

«Το Σχέδιο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα θα πλαισιώσει τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος οικονομικής. Τα 35 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Επενδύσεων και τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προορίζονται για το σύνολο της περιόδου 2014-2020. Σε συνδυασμό με το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη, και με την ώθηση από την αυξημένη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων το Σχέδιο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για ποιοτικές θέσεις εργασίας και ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την επόμενη δεκαετία».

Πηγή: Καθημερινή

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.