Quantcast
Στην τελική ευθεία για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της δόσης - enikonomia.gr
share

Στην τελική ευθεία για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της δόσης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Δύο μέρες μετά την «αναβολή» της εκταμίευσης της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ λόγω των γνωστών εκκρεμοτήτων στο προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου τώρα η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δώσει λύση σε όλα τα εκκρεμή θέματα.

Ειδικότερα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων που υποτίθεται ότι είναι η πιο σοβαρή από τις διαφορές τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών κάνουν τώρα την μεγάλη υποχώρηση που θα μπορούσε να γίνει και πριν λίγες μέρες.

Μιλούν πλέον για προστασία από πλειστηριασμό της 1ης κατοικίας με αντικειμενική αξία από 150.000 μέχρι και 180.000 ευρώ ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού και εισοδηματικά κριτήρια που θα ξεκινούν από τα 20.000 και θα φτάνουν μέχρι και τα 25.000 ευρώ.

Μέχρι πρότινος η πρόταση της Κυβέρνησης ήταν η κάλυψη ακίνητης περιουσίας από 200.000 ευρώ και πάνω ενώ το εισοδηματικό κριτήριο δεν είχαν πέσει κάτω από τα 32.000 ευρώ.

Στο θέμα των αλλαγών των 100 δόσεων έπεσαν στο τραπέζι και πρόσθετες πιο τολμηρές σκέψεις που θα περιλαμβάνουν και την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι δανειστές υποχώρησαν στην ρύθμιση σε ένα σχήμα που θα οδηγεί σε απώλεια της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων αν κάποιος δεν καλύψει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή σε 30 ημέρες αν είναι φέτος σε 20 ημέρες το 2016 και σε 10 ημέρες το 2017.

Σε ότι αφορά την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το υπουργείο Οικονομικών προσέφερε αυστηρότερους όρους με στόχο να μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους πιο εύκολα μόνο αυτοί που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Αυτό θα γίνεται με τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που θα απαιτούνται προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στην ρύθμιση.

Στο θέμα των ισοδύναμων που θα πρέπει να παρουσιάσει το υπουργείο οικονομικών ώστε να μην εφαρμοστεί τελικά ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η «τρόικα» φαίνεται να αποδέχεται την επιβάρυνση του τζόγου ως ισοδύναμο.

Να επιβληθεί δηλαδή ένα τέλος πέντε λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού που παίζεται στην Ελλάδα ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην ίδια κατεύθυνση τονίζεται από αρμόδια κυβερνητικά χείλη προωθούνται τάχιστα λύς3εις και για τα επιμέρους θέματα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων.

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Ευρωκοινοβούλιο και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα συμφώνησαν σε ένα πράγμα: «¨Ότι η Ελλάδα θα έχει μέχρι και το τέλος της Εβδομάδας συμφωνία για τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου και άρα θα εξασφαλίσει την εκταμίευση των 2 δις ευρώ.»

 

Ξεκινάμε…

Το μόνο φαίνεται που μένει είναι η συμφωνία των εκπροσώπων των Δανειστών. Ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο από την ΕΕ ο κ. Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ ο κ. Νικολό Τζιαμαριόλι από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου είναι από χθες το βράδυ σ την Ελλάδα και ενημερώνονται για όσα δεν γνωρίζουν ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.

Η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται την Πέμπτη αφού ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα το βράδυ.

Τότε θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αν η αίσθηση για συμφωνία είναι αισιοδοξία της Κυβέρνησης ή πραγματικότητα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.