Quantcast
Στην... παράταση θα κριθούν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί - enikonomia.gr
share

Στην… παράταση θα κριθούν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Την αναζήτηση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέχρι και την Τρίτη όποτε και θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων αναζητούν για άλλη μια φορά Ελλάδα και τρόικα μετά πολύωρη χθεσινή διαβούλευση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα χωρίς αποτέλεσμα.

Εδώ και λίγη ώρα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης ξεκίνησαν νέο γύρο συνομιλιών με τους εκπροσώπους της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο , της ΕΚΤ κ. Ράσμους Ρέφερ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Νικολό Τζιαμαριόλι και της εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου. Το αντικείμενα της συζήτησης είναι δύο.

Να οριστούν τα νέα κριτήρια με βάση τα οποία όσοι έχουν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια θα υπάγονται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη και να προστατεύονται από πλειστηριασμούς της πρώτης τους κατοικίας και η διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Στα στεγαστικά δάνεια η ελληνική πλευρά προσήλθε από χθες στις συνομιλίες με μια πρόταση με την οποία καλύπτονται από το 58 έως και το 60% των κόκκινων δανειοληπτών με τους θεσμούς να μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για οριακή (όχι πάνω από 25%) κάλυψη των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Στα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια τα μέτωπα είναι δύο: Το πρώτο είναι αν η πώληση δανείων από τις τράπεζες σε hedge funds θα αφορά τις χορηγήσεις πάνω από 1 εκ ευρώ όπως ζητά η ελληνική πλευρά ή θα περιλαμβάνει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως ζητά η τρόικα.

Το δεύτερο είναι το ποιος θα αναλάβει το service των δανείων. Με άλλα λόγια ποιος θα έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση – αποπληρωμή των δανείων.

Αν δηλαδή μαζί με το δάνειο και την υποθήκη του θα περνά και η διαχείριση του στο «αγοραστή» του δανείου ή αν η ευθύνη της διευθέτησης του δανείου θα παραμείνει στην τράπεζα που έχει κάνει την αρχική χορήγηση ώστε να μπορέσει να πουλήσει το δάνειο σε καλύτερη τιμή και να έχει και ένα κέρδος από τις προμήθειες είσπραξης.

Οι σημερινές συνομιλίες ξεκίνησαν με τις δύο πλευρές να απέχουν αρκετά από μια λύση γεγονός που οδήγησε -μετά από συνεχείς επικοινωνίες των εκπροσώπων των Ευρωπαίων δανειστών με τους προϊσταμένους τους – και στην αναβολή της τηλεδιάσκεψη του Euro working group που ήταν προγραμματισμένο για την Ελλάδα σήμερα το απόγευμα.

 

Χαιραιτίζει την πρόοδο ο Ντάισελμπλουμ

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούντ Ντάισελμπλουμ χαιρέτιζε κατ’ αρχή την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μια σειρά από ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης όπως οι αλλαγές στις 100 δόσεις.

Τα ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τις αλλαγές στην διοίκηση του ΤΧΣ και των τραπεζών και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Ανακοίνωνε όμως και την αναβολή της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης για την Τρίτη και ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών για την διευθέτηση του θέματος των κόκκινων δανείων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.