Quantcast
ΓΣΕΒΕΕ: Υπό την απειλή της κατάσχεσης λογαριασμών 200.000 επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

ΓΣΕΒΕΕ: Υπό την απειλή της κατάσχεσης λογαριασμών 200.000 επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι επιχειρηματίες προκειμένου να να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση αφενός των υψηλών χρεώσεων των τραπεζών και την πρόβλεψη ακατάσχετου λογαριασμού της επιχείρησης.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες, στο περιθώριο των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το πέμπτο κατά σειρά πακέτο προαπαιτούμενων από τον Ιούλιο 2015 και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εκτυλίσσεται το νέο δράμα της ελληνικής κοινωνίας και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Όπως θα γνωρίζετε, από τη Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2015 τέθηκε ξανά σε εφαρμογή η ρύθμιση του Ν. 4172/2013,- που ανεστάλη λόγω εφαρμογής capital controls- η οποία προβλέπει την κατάσχεση των λογαριασμών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το ΚΕΑΟ για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 200.000 σημερινοί οφειλέτες και οι οικογένειές τους, θα βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή της κατάσχεσης. Τούτο συμβαίνει ενώ ήδη τέθηκε σε εφαρμογή η αναστολή της ευεργετικής ρύθμισης των 100 δόσεων για πληθώρα συμπολιτών, σε μια περίοδο που τα ιδιωτικά χρέη προς το δημόσιο αγγίζουν σωρευτικά τα 100 δισ.

Σε ό,τι αφορά την πλήρη επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι με αλλεπάλληλες επιστολές μας προς τη Διοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία και τα εποπτικά όργανα των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουμε υπογραμμίσει από το καλοκαίρι του 2015 την ανάγκη να υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα που επιβλήθηκε από την ιδιάζουσα κατάσταση εφαρμογής των κεφαλαιακών περιορισμών και έχουμε προτείνει την καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS. Επίσης, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στις χρεώσεις των τραπεζών ώστε να προσαρμοστούν με τον κανονισμό EE 2015/751 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες.»

Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ επισημάνει ότι «τα χρήματα που εισέρχονται στο τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης από τη χρήση των τερματικών, δεν αφορούν ούτε τα καθαρά κέρδη, ούτε τα μικτά κέρδη, ούτε αντανακλούν επακριβώς τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη και φόρους, τις δαπάνες μισθοδοσίας (η οποία καλύπτεται με τραπεζικό έμβασμα πλέον), πάγιες εντολές εξόφλησης ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας και άλλες λειτουργικές δαπάνες. Οποιαδήποτε απομείωση/κατάσχεση των λογαριασμών αυτών που σκοπό έχει, είτε την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, είτε την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά οδηγεί την επιχείρηση στο κλείσιμο, στην αδράνεια».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, η διατήρηση αυτής της πρακτικής θα οδηγήσει επαγγελματίες, συμβοηθούντα μέλη και εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ θα δημιουργήσει και στρεβλώσεις στις συμπεριφορές ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεων (θα εκκρεμούν οι οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη προς δημόσιο/τράπεζες). Το φαινόμενο αυτό θα έχει διαλυτικές συνέπειες στη λειτουργία της αγοράς και την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.