Quantcast
Αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων για να μην κοπούν οι συντάξεις - enikonomia.gr
share

Αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων για να μην κοπούν οι συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Εναλλακτικές επιλογές για να μην κοπούν εκ νέου οι κύριες συντάξεις αναζητά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στρέφεται μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 16,5 δισ. ευρώ, αλλά και στη πάταξη της αδήλωτης εργασίας που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η εξοικονόμηση από 300 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως από την διαχείριση της κινητής περιουσίας, ενώ όσον αφορά την ακίνητη οι επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών των ταμείων σε ιδιόκτητα κτίρια.

Στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχουν διατάξεις για την καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, όπου θα προβλέπεται η δημιουργία δυο εταιρειών για την διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας αντίστοιχα.   

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, η οποία ανέρχεται σε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ, θα επιχειρηθεί  η συγχώνευση των δυο επενδυτικών εταιρειών «ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών» και «ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ» που λειτουργούν σήμερα.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ, στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος 6 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν τίτλους και μετρητά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να πραγματοποιεί επενδύσεις χαμηλού ρίσκου ακόμη σε ξένες αγορές.  

Στην Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται να μεταφερθούν περίπου 500 ακίνητα εκ των οποίων 202 ανήκουν στο ΙΚΑ, η πλειοψηφία των οποίων παραμένει αναξιοποίητη. Η αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 1,45 δισ. ευρώ.

Οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν εταιρείες κλειστού τύπου, οι οποίες είναι συνήθως εισηγμένες σε χρηματιστηριακές αγορές, επενδύουν σε ακίνητα που παράγουν εισόδημα, διανέμουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους στους μετόχους τους και διέπονται από ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Βασικός τους σκοπός είναι η απόκτηση και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Οικόπεδα, πολυώροφα κτίρια, αλλά και αγροτεμάχια που θα μπορούσαν να αποδίδουν στα ταμεία εκατομμύρια ευρώ μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ στον αντίποδα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να νοικιάσουν κτίρια για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους.

Συγκεκριμένα, οι οργανισμοί νοικιάζουν 413 ακίνητα και καταβάλλουν σε μισθώματα κάθε μήνα πάνω από 1.200.000 ευρώ. Έτσι όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται εισροή εσόδων, αλλά η δαπανη σε ετήσια βάση προσεγγίζει τα 14,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από μισθώσεις είναι μόλις 37 εκατ. ευρώ, ποσό που αναδεικνύει και το γεγονός ότι πολλά ακίνητα έχουν ενοικιαστεί σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι 2 στα 10 ακίνητα ούτε μισθώνονται ούτε ιδιοχρησιμοποιούνται. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες σε ιδιόκτητα ακίνητα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με πρόσθετα έξοδα από μισθώματα.

Άλλες πηγές εσόδων  

Πέρα από την διαχείριση της περιουσίας των ταμείων, στο σχέδιο νόμου εξετάζεται να υπάρξει διάταξη που θα προβλέπει την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στην περίπτωση που το χρηματιστήριο κινηθεί υψηλότερα από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, εξετάζεται η ενίσχυση του ασφαλιστικού fund από έσοδα που θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις, τα παντός τύπου πρόστιμα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, την επιβολή ειδικού τέλους υπέρ του ασφαλιστικού στις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων καθώς και στους προμηθευτές του δημοσίου. Στο αποθεματικό αυτό θα μεταφερθούν και τα χρήματα από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών.  

Αδήλωτη εργασία

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στη μείωση του προστίμου από 10.550 ευρώ σε 3.000- 3.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Το ύψος του προστίμου θα διαμορφώνεται ανάλογα με το εύρος και τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητά τη νομική φόρμουλα, ώστε να αναγκάζει την επιχείρηση που παρανομεί να προσλαμβάνει για κάποιο χρονικό διάστημα τον εργαζόμενο.

Στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν ότι μόλις το 20% των προστίμων εισπράττεται, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρηματιών προσφεύγουν στα δικαστήρια με το μέσο χρόνο αναμονής για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση να φτάνει και τα 16 χρόνια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να εξετασθούν τρόποι περιορισμού της αδήλωτης εργασίας. 

Άλλωστε, και οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει επανειλημμένως από την κυβέρνηση να περιορίσει την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στις κύριες συντάξεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.