Quantcast
CNBC: Τι δώρο θέλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τις εορτές - enikonomia.gr
share

CNBC: Τι δώρο θέλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τις εορτές

δημοσιεύτηκε:

Τι είναι αυτό που θέλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τα Χριστούγεννα, διερωτάται το CNBC και δίνει και την απάντηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας,Mark Carney, επιθυμεί υψηλότερους μισθούς. Ένα τέτοιο δώρο δεν θα θεωρούνταν δεδομένο από τον Carney, ο οποίος έχει ζητήσει να δει μια αύξηση 3% στην ανάπτυξη των μισθών μέχρι το τέλος του έτους, προτού εξετάσει καν να αυξήσει το επιτόκιο.

Ενώ η Βρετανία έχει κατορθώσει να μειώσει την ανεργία στο 5,2%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006, ο πληθωρισμός των μισθών έχει παραμείνει επίμονα χαμηλός.

Η επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiulina, θα ήθελε υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στους δημοσιογράφους στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ότι η οικονομική κρίση έχει κορυφωθεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα χαιρόταν με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, που θα τόνωναν την ανάκαμψη της χώρας.

Οι οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, έχουν ασκήσει πιέσεις στο ρούβλι και έστειλαν τον πληθωρισμό στο 15%, σε αντίθεση με τις αποπληθωριστικές επιδράσεις που είχε το πετρέλαιο στους περισσότερους εισαγωγείς.

Για την πρόεδρο της Federal Reserve, Janet Yellen, θα αρκούσε μια silent night για τις αγορές. Τα χρηματιστήρια αρχικά αντέδρασαν θετικά στην αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Fed για πρώτη φορά από το 2006, αλλά μια silent night για τις αγορές θα μπορούσε να είναι το πιο καλό δώρο για την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά από την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, η Yellen δήλωσε πως η αντίδραση των αγορών, πέρα από την αρχική βραχυπρόθεσμη, θα παρακολουθείται στενά από την κεντρική τράπεζα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, θα ήθελε αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών. Αναμφίβολα ο πληθωρισμός είναι το βασικό θέμα στην Ιαπωνία, αλλά για να φθάσουμε εκεί, πρέπει ο πληθυσμός να μπει στο πνεύμα των διακοπών, και να αγοράσει κάποια δώρα για να τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 2,4% τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας τους αναλυτές που περίμεναν αύξηση 0,1%. Η Ιαπωνία έχει επίσης καλέσει τις επιχειρήσεις να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να αυξήσουν τις δαπάνες σε μισθούς, και να προσθέσουν τελικά μια ώθηση στην πορεία της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, θα ήθελε απασχόληση. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του CNBC, πάρτε μερικές θέσεις εργασίας, τυλίξτε τις και τοποθετείστε τις κάτω από το δένδρο για τον Draghi.

Η ανεργία τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, έχει διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά από το 2012. Αυτό έχει οδηγήσει τον κεντρικό τραπεζίτη να καλέσει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν ώστε να βγει από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση η ήπειρος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.