Quantcast
Spiegel: Λιγότερα δώρα για τους Έλληνες στις γιορτές - enikonomia.gr
share

Spiegel: Λιγότερα δώρα για τους Έλληνες στις γιορτές

δημοσιεύτηκε:

«Οι Έλληνες παίρνουν λιγότερα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel, το οποίο αναφέρεται στα δώρα των γιορτών και αναφέρει: «Πενιχρά δώρα: τα δώρα των γιορτών για πολλούς Έλληνες θα είναι μικρότερα. Ο τζίρος την περίοδο των Χριστουγέννων έπεσε πάνω από 8% και σε σχέση με το 2009 έπεσε σχεδόν στο μισό (…). Η Ελλάδα υποφέρει από το 2009 εξαιτίας μια δραματικής οικονομικής ύφεσης. Σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε, οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο. Ο κύριος λόγος για τον άσχημο τζίρο είναι η υψηλή ανεργία και το γεγονός ότι το 50% του εισοδήματος των Ελλήνων χάνεται στους έμμεσους ή άμεσους φόρους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών. Ένας στους τέσσερεις Έλληνες επίσημα δεν έχει δουλειά. Ένας στους δύο Έλληνες αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της βαθιάς και μακροχρόνιας κρίσης.»

«Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Λίντνερ: Ο Τσίπρας δεν εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του σελίδα και γράφει: «Ο Κρίστιαν Λίντνερ επέρριψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν εφαρμόζει σοβαρά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Τα προβλήματα της Ελλάδας καλύπτονται από την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. ‘Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση δεν έγινε καλύτερη αλλά χειρότερη’ δήλωσε ο Λίντνερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Ο Τσίπρας δεν θέλει τα μέτρα διάσωσης και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει μέχρι τώρα στο τρίτο πακέτο ‘γιατί δεν πιστεύει στην επιτυχία των μέτρων’».

 

Η ένταξη των προσφύγων στη Γερμανία και οι απαιτήσεις της CSU

 

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον γερμανικό τύπο σήμερα είναι οι αυξημένες απαιτήσεις που έχει το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών όσον αφορά την ένταξη των προσφύγων, κάνοντας μάλιστα λόγο για ‘ένα καθήκον ένταξης’. Η εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου αναφέρει σχετικά: «Μαθήματα γλώσσας και ένταξης, κανόνες ειρηνικής συμβίωσης -όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Καινούργιο είναι μόνο το σχέδιο, ότι σε περίπτωση που οι πρόσφυγες δεν ακολουθήσουν αυτούς του κανόνες θα μειώνονται οι παροχές προς αυτούς. Οι Χριστιανοικοινωνιστές βρίσκουν υπέροχη την ιδέα. Πρώτον γιατί την διατύπωσαν οι ίδιοι στο συνέδριό τους και δεύτερον γιατί επανέρχονται στην πρόταση τους, στην οποία αντιτάσσεται η Μέρκελ, σχετικά με την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν στον αριθμό προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα. Για την Χριστιανική Ένωση είναι όλα θαυμάσια, για τους πρόσφυγες όμως λιγότερο, διότι κανείς δεν λέει πως θα πληρωθούν όλα αυτά τα μαθήματα ένταξης. Ή τι σημαίνει ακόμα μια υπογραφή συμμετοχής σε ένα υποχρεωτικό μάθημα ένταξης για την πραγματική αναγνώριση των αξιών. Στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα».

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Αυτές οι λαϊκιστικές απαιτήσεις καταδεικνύουν κάτι που είναι αυτονόητο: ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται πιο κοντά στο αξιακό μας σύστημα και στους δημοκρατικούς κανόνες. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα πρέπει να μάθουν ότι η αστυνομία εδώ είναι φίλος και βοηθός του πολίτη και όχι όργανο στα χέρια δικτατόρων και καταπιεστών, όπως συμβαίνει στις πατρίδες τους. Και σε αυτό τον τομέα δεν βοηθούν ούτε συμφωνίες ούτε φωνασκίες. Εδώ χρειάζεται κανείς εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, μαθήματα λειτουργίας του κράτους αλλά και κοινωνικής ένταξης».

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.