Quantcast
Ποδαρικό την Τετάρτη με την καταβολή δόσης 476 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Ποδαρικό την Τετάρτη με την καταβολή δόσης 476 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Δασόπουλου

«Ποδαρικό» με ΔΝΤ κάνουν την Τετάρτη οι υποχρεώσεις για το χρέος το 2016, με το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να καταβάλει τα πρώτα 476 εκ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να καταβληθούν 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3,8 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του έτους.

Μαζί με 110 εκ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων ο πρώτος μήνας του χρόνου θα κλείσει με πληρωμές χρέους περίπου 600 εκ. ευρώ.

Ωστόσο οι υποχρεώσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου, που φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ, φανερώνουν ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο με συνολικές υποχρεώσεις 4 δισ. ευρώ, έναντι 4,6 δισ. ευρώ που ήταν για το ίδιο διάστημα – το σαφώς πιο δύσκολο – 2015.

Από τα χρήματα, εκτός από το 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, θα πρέπει αποπληρωθούν 2,4 δισ. ευρώ για τόκους και 100 εκ. ευρώ για αποπληρωμές ομολόγων.

Μια ακόμη ομοιότητα της αρχής του 2016 με αυτή του 2015 είναι ότι έχουμε ανοιχτή μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία αν καταλήξει θετικά θα συνοδευτεί με μια δόση που θα καλύψει απολύτως τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου.

Ακόμη και αν η διαπραγμάτευση καθυστερήσει υπάρχει η εναλλακτική των τραπεζικών διαθεσίμων των δημόσιων οργανισμών, που μπορεί να λύσει για κάποιο διάστημα το ταμειακό πρόβλημα.

Η διαφορά με το 2015 είναι ότι ο στόχος της διαπραγμάτευσης ξεπερνά την εξασφάλιση μιας ακόμη δόσης από τους επίσημους δανειστές.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συνοδευτεί και από μια νέα συζήτηση που θα οδηγήσει στην μόνιμη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Αν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά μέχρι τότε, τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο εύκολα μέχρι και τέλος του χρόνου και ίσως και για τα επόμενα χρόνια.

Οι συνολικές υποχρεώσεις για χρέος δεν ξεπερνούν φέτος τα 13,7 δισ. ευρώ για έναντι 23,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2015.

Σχεδόν τα μισά από τα χρήματα που θα κληθεί να πληρώσει το δημόσιο για να καλύψει υποχρεώσεις χρέους (6,54 δισ.) δεν αφορά χρεολύσια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά τόκους.

Σε ένα χρόνο με σχετικά χαμηλές δανειακές υποχρεώσεις ο βαρύτερος μήνας είναι ο Ιούλιος.

Στην καρδιά του καλοκαιριού το δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει για χρέος συνολικά 3.665 εκ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά τα 900 εκ. ευρώ θα είναι τόκοι, 457 εκ. ευρώ θα είναι η δόση του μήνα στο ΔΝΤ και 2,3 δισ. θα είναι το πρώτο και τελευταίο ομόλογο που θα πρέπει να αποπληρωθεί στην ΕΚΤ μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.