Quantcast
Τα capital controls «ενεργοποίησαν» 230.000 μηχανάκια αποδοχής καρτών - enikonomia.gr
share

Τα capital controls «ενεργοποίησαν» 230.000 μηχανάκια αποδοχής καρτών

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερα από 70.000 μηχανάκια αποδοχής καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, προστέθηκαν στην ελληνική αγορά, στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, μετά την επιβολή των capital controls, από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η «Καθημερινή», με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ξεπερνά πλέον τις 230.000 από μόλις 160.000 τον Ιούνιο του 2015.

Η ζήτηση για μηχανάκια αποδοχής καρτών (POS) αυξάνεται ακόμη και από επιχειρήσεις που σπάνια δέχονταν πλαστικό χρήμα, όπως ταβέρνες, μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, φαρμακεία αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, κ.ά.).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, μέχρι το τέλος του νέου έτους περίπου 70.000 με 80.000 επιπλέον μηχανάκια θα εγκατασταθούν σε επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, φθάνοντας έτσι τις 300.000. Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η ελληνική αγορά, προκειμένου να είναι επαρκώς καλυμμένη, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι τουριστική αγορά, θα πρέπει να έχει περίπου 400.000 POS, στόχος που δεν θα αργήσει να επιτευχθεί.

Αναφορικά με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, όπως επισημαίνει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας, για πρώτη φορά η χρήση των χρεωστικών καρτών ξεπέρασε τη χρήση των πιστωτικών καρτών το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αντιστρέφοντας πλήρως την εικόνα που επικρατούσε στην ελληνική αγορά, όπου κυριαρχούσε η χρήση των πιστωτικών καρτών. Τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η χρήση των χρεωστικών καρτών αναφορικά με τον τζίρο που πραγματοποιήθηκε αυξήθηκε πάνω από 100%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ενώ τα περιθώρια είναι ακόμη σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ο κάθε κάτοχος κάρτας πραγματοποιεί περίπου 10 συναλλαγές κατά μέσον όρο τον χρόνο (μόλις επτά περίπου πριν από έναν χρόνο), όταν στην Ευρώπη ξεπερνούν τις 80. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στη χώρα μας σήμερα, στις αρχές του νέου έτους, κυκλοφορούν περισσότερες από 11,5 εκατ. χρεωστικές κάρτες και 3 εκατ. πιστωτικές.

Ραγδαία ανάπτυξη γνωρίζουν για πρώτη φορά και οι ανέπαφες συναλλαγές, ξεφεύγοντας πλέον από την πιλοτική εφαρμογή τους, που ουσιαστικά ήταν πριν από την επιβολή των capital controls. Ολα τα νέα τερματικά υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές (contactless) με κάρτα και κινητό τηλέφωνο, με αποτέλεσμα πολλές καθημερινές συναλλαγές να ολοκληρώνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με μεγαλύτερη ευκολία: Ο πελάτης απλώς κρατάει την κάρτα του μπροστά από το τερματικό, με την κάρτα να μην απομακρύνεται από τα χέρια του και να μην απαιτείται υπογραφή της απόδειξης συναλλαγής.

Αναφορικά με τα παράπονα για την επιβολή αυξημένων προμηθειών για την αποδοχή του πλαστικού χρήματος, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι με τη ραγδαία αύξηση του πλαστικού χρήματος οι προμήθειες θα εξομαλυνθούν, και αυτό θα επιτευχθεί μέσω του ανταγωνισμού στην αγορά που θα είναι έντονος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.