Quantcast
Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους - enikonomia.gr
share

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

«Εφαρμόστε αυτά που συμφωνήσατε και θα έχετε την ελάφρυνση του χρέους», επανέλαβε για τέταρτη φορά χθες ο «μαέστρος» του Eurogroup, Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την τελευταία ημέρα της πολυήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη που έκλεισε στο Βερολίνο.

Το ίδιο είπαν στον Έλληνα υπουργό οικονομικών ο Φιλανδός ομόλογος κ. Αλεξάντερ Στούμπ αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο πιο φιλικός Μισέλ Σαπέν. Το κλίμα ήταν σαφώς καλύτερο από αυτό των αρχών του 2015. Περισσότερα χαμόγελα , έπαινοι για την μέχρι τώρα πρόοδος του προγράμματος αλλά η συνταγή είναι η ίδια και θα εκτελεστεί με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Όσο για την ιδέα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα με στόχο να χαλαρώσει σιγά- σιγά η λιτότητα και οι απαιτήσεις των μνημονίων ούτε λόγος. Το απέκλεισε και η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ. Μέσω του υπουργού οικονομικών κ. Τζάκ Λιού η Αμερική επιβεβαίωσε την στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αν βέβαια η Αθήνα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει…

Σε επίπεδο κλίματος η περιοδεία Τσακαλώτου ήταν σαφώς χρήσιμη αλλά επί της ουσίας ο Έλληνας υπουργός θα προσέλθει σήμερα στο Eurorgroup σαν να μην πέρασε μια μέρα από το κλείσιμο του δεύτερου πακέτου των 13 προαπαιτούμενων και την εκταμίευση του 1 δισ ευρώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ακόμη και η προσπάθεια να συνδεθεί έστω και έμμεσα το προσφυγικό και το υπερβάλλον βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα με τους λογαριασμούς του μνημονίου έπεσε και πάλι στο κενό. ¨Όλοι άκουσαν με ενδιαφέρον την περιγραφή του Έλληνα υπουργού αλλά το διαχώρισαν από την εφαρμογή του προγράμματος.

Η συνάντηση με Σόιμπλε

Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε και χθες σε ένα κείμενο μια προς μια τις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα. Παρουσίασε επίσης και τις βασικές αρχές της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό με τον κ. Σόιμπλε να μεταφέρει την άποψη της τρόικας ότι το σχέδιο είναι μεν φιλόδοξο και προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται, δε, πλήρη κοστολόγηση πριν γίνει αποδεκτό.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε στον κ. Τσακαλώτο ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητο να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό ώστε ο ίδιος να έχει το πολιτικό περιθώριο να προωθήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επεσήμανε επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς κενά και καθυστερήσεις ώστε η χώρα μας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και μαζί με την χρηματοδότηση που θα έχει μέσω του τρίτου προγράμματος διάσωσης να μπορέσει να ξεπεράσει την πολυετή οικονομική κρίση.

Στο κρίσιμο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός οικονομικός στάθηκε αμετακίνητος για άλλη μια φορά . Τόνισε ότι χώρες όπως η Ελλάδα με σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες χρειάζονται την εμπειρία του ταμείου σε διασώσεις χωρών για να τις ξεπεράσουν.

Συνέστησε μάλιστα να σταματήσουν οι δηλώσεις για την αποχώρηση του γιατί πλήττουν την σταδιακή επαναφορά της εμπιστοσύνης στην εύθραυστη ακόμη ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσακαλώτος έθεσε στον Γερμανό ομόλογό του και το προσφυγικό το οποίο όπως είπε είναι πολύ κρίσιμο και για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη και προέτρεψε τον κ. Σόιμπλε να αναλάβει πρωτοβουλία ως η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης για να παρασχεθούν οι απαραίτητοι Ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.