Quantcast
«'Εφοδος» γερμανικών κλιμακίων, το ΔΝΤ λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις - enikonomia.gr
share

«’Εφοδος» γερμανικών κλιμακίων, το ΔΝΤ λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Με «γερμανικές ενισχύσεις» θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να ξεκινήσουν την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Τα πολυάριθμα κλιμάκια που θα σαρώσουν τις επόμενες μέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών, την Τράπεζα της Ελλάδας και τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες θα συνοδεύονται και από μια ομάδα Γερμανών Τεχνοκρατών που δεν θα προέρχεται από κάποιον από τους θεσμούς.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες παρακολουθούν επί χρόνια τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών μνημονίων τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μας επισκέπτονται Γερμανοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι εργάζονται – μόνο – για το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.Τόνιζαν όμως ότι μέχρι τώρα η παρουσία τους περιορίζονταν σε ένα – δύο άτομα τα οποία χάνονταν στα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Έτσι η παρουσία τους ήταν γνωστή μόνο στους υπηρεσιακούς του ΥΠΟΙΚ με τους οποίους βρίσκονταν σε άμεση επαφή.

Αυτή την φορά στην Ελλάδα θα έρθει μια αυτόνομη ομάδα Γερμανών ειδικών, οι οποίοι θα αποτυπώσουν σε πλήρη λεπτομέρεια την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, συλλέγοντας δημοσιονομικά στοιχεία και αξιολογώντας την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων δεν είναι σαφές το πόσο θα κρατήσει. Η εντολή είναι να συλλέξουν στοιχεία και να ενημερώσουν αν η πρόοδος στα ανοιχτά θέματα του μνημονίου είναι επαρκής ώστε να να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Από το Eurogroup της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών και ο Πoλ Τόμσεν διαμήνυσαν στον κ. Τσακαλώτο ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει όταν η Κυβέρνηση θα συμπληρώσει με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, τα βασικά κεφάλαια του προγράμματος το οποίο θα αξιολογηθεί. Συγκεκριμένα θα πρέπει:

Να συμπληρώσει το δημοσιονομικό κομμάτι του ασφαλιστικού ώστε να αποδεικνύει εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ για το 2016.

Να οριστικοποιήσει του δημοσιονομικούς στόχους μέχρι και το 2018 και να συμπληρώσει κενά που εκτιμούν οι θεσμοί πως υπάρχουν στα φορολογικά μέτρα του τρέχοντος έτους.

Να ολοκληρώσουν το θεσμικό πλαίσιο των αλλαγών στο δημόσιο.

Να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις του για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών και να ολοκληρώσουν το θεσμικό πλαίσιο για την αγορά δανείων.

Να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Να ορίσουν σαφές χρονοδιάγραμμα δράσεων για την δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Με σφραγίδα ΔΝΤ

Στο μεταξύ, μετά την πλήρη αποδοχή και από τον κ. Τσακαλώτο του ενεργού ρόλου του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, είναι σαφές ότι η πρώτη αξιολόγηση θα είναι σαφώς δυσκολότερη.

Οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» βολές έπεσαν με την μη αποδοχή του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Εκτός από την έλλειψη της χρηματοοικονομικής τεκμηρίωσης του σχεδίου, το Ταμείο αντιτίθεται στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την λύση της μεταφοράς του βάρους κυρίως στους νέους συνταξιούχους.

Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο το ταμείο έχει συγκεκριμένες θέσεις είναι το εργασιακό, με απαιτήσεις για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και επανεξέταση των κατώτερων μισθών.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων το ΔΝΤ αμφισβητεί τον στόχο των 6,2 δις ευρώ που έχει τεθεί μέχρι και το 2018 και ζητά πλήρη αποπολιτικοποίηση του νέου ταμείου, πλήρη ανεξαρτησία και επιτάχυνση της αξιοποίησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Στα δημοσιονομικά υπάρχει επίσης χάσμα στις εκτιμήσεις όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ενώ δηλαδή εντοπίζει «γκρίζα ζώνη» ύψους 900 εκ ευρώ στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί στον προϋπολογισμό του 2016, το ΔΝΤ ανεβάζει αυτή την διαφορά στο 1,3 δις ευρώ. Αν μάλιστα εφαρμοστεί το ασφαλιστικό όπως το έχει σχεδιάσει η Ελληνική Κυβέρνηση το χάσμα των εκτιμήσεων φτάνει τα 1, 8 δις ευρώ δηλαδή το 1% του ΑΕΠ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.