Quantcast
Υπ. Εργασίας: Μεταβατική περίοδος 3 ετών για την αύξηση των εισφορών - enikonomia.gr
share

Υπ. Εργασίας: Μεταβατική περίοδος 3 ετών για την αύξηση των εισφορών

δημοσιεύτηκε:

Βελτιωτικές προτάσεις για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εντείνει και τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων ώστε να βρεθεί η “χρυσή τομή” και να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στο σχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικότερο σενάριο είναι μια μεταβατική περίοδος τριών ετών ώστε οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο, στο 20% του εισοδήματος για τις κύριες συντάξεις, το 2019.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές των αγροτών για την κύρια ασφάλιση, από 7% αυξάνονται εντός του τρέχοντος έτους σε 10%. Στόχος είναι, το 2019 το ποσοστό να ανέλθει στο 20%.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης, ότι από το 2017 θα υπάρχει κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων βάσει των οποίων υπολογίζονται σήμερα οι εισφορές, προκειμένου οι κρατήσεις να γίνονται επί του πραγματικού εισοδήματος. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί αντίστοιχη μεταβατική περίοδος και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στο μεσοδιάστημα, δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων των ταμείων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.