Quantcast
UNICEF: Επιδεινώνεται η υγεία των παιδιών προσφύγων στα κέντρα υποδοχής - enikonomia.gr
share

UNICEF: Επιδεινώνεται η υγεία των παιδιών προσφύγων στα κέντρα υποδοχής

δημοσιεύτηκε:

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και οι ελλείψεις εξοπλισμών στα κέντρα υποδοχής επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προειδοποιεί η UNICEF.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της UNICEF αναφέρει ότι τα παιδιά που φτάνουν μέσα στον βαρύ χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σωματικά εξαντλημένα, φοβισμένα, ευάλωτα και συχνά έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια.

«Οι πρόσφατες θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αλλά και οι συχνές χιονοπτώσεις επιδεινώνουν την ήδη κακή φυσική κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν επαρκή ρουχισμό, ή την πρόσβαση σε διατροφή, κατάλληλη για την ηλικία τους. Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη στέγης και την ανεπαρκή θέρμανση σε ορισμένα κέντρα υποδοχής, καθώς και στα λεωφορεία και τα τρένα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το 2015, περισσότερο από 1 από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, φθάνοντας στις ακτές της Ευρώπης, από τους οποίους υπολογίζεται ότι οι 253.700 ήταν παιδιά.

 Η ειδική συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, Μαρί- Πιέρρε Ποίρερ επισήμανε ότι: «Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αναπνευστικές λοιμώξεις, πεπτικά προβλήματα και διάρροια. Η ανεξέλεγκτη χρήση του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, ενδέχεται  να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των βρεφών. Η UNICEF προειδοποιεί εξάλλου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκής διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και παρακολούθηση για τα πιο ευάλωτα παιδιά, κυρίως λόγω της ταχύτητας της μετακίνησης του πληθυσμού».

 Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, η UNICEF και οι συνεργάτες της έχουν παράσχει υπηρεσίες σε 81.000 παιδιά, σε υποστηριζόμενους από τη UNICEF χώρους στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη Σερβία και στην Κροατία.

 Επιπλέον, σχεδόν 18.000 βρέφη και νήπια έχουν λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες μέσω των ειδικών υγειονομικών χώρων της UNICEF για τη μητέρα και το μωρό. Τον περασμένο μήνα, η UNICEF διένειμε 13.500 χειμωνιάτικα είδη (ρούχα, κουβέρτες, βρεφικούς μεταφορείς κ.τ.λ.). Στην Κροατία, 6.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικο εξοπλισμό, ένας παρόμοιος αριθμός παιδιών, εφοδιάστηκαν και στην ΠΓΔΜ, ενώ στη Σερβία, περίπου 8.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικα είδη πρώτης ανάγκης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.