Quantcast
Από αναβολή σε αναβολή η έναρξη της αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

Από αναβολή σε αναβολή η έναρξη της αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναβάλλεται η έναρξη της επίσημης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς οι εξηγήσεις που θα πρέπει να δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολλές και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε και χθες στην διαρκή επιτροπή οικονομικών της Βουλής τις αιχμές του προς το ΔΝΤ, υπονοώντας ότι καθυστερεί σκόπιμα την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Έχουμε όμως πρόβλημα όταν προσπαθεί να καθυστερήσει την διαδικασία».

Η αλήθεια είναι ότι ΕΕ και ΔΝΤ έχουν στα χέρια τους την πρόταση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό εδώ και μια εβδομάδα, ενώ έχουν λάβει συμπληρωματικά στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας και δεν έχουν εκφράσει ακόμη την άποψη τους.

Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν πριν έλθουν οι επικεφαλείς των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ.

Την πρώτη ημέρα συλλογής στοιχείων ασχολήθηκαν κυρίως με δύο θέματα. Το πρώτο ήταν το δημοσιονομικό και ειδικότερα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, κυρίως στο κομμάτι των προβλέψεων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου που κλείνει το δημοσιονομικό έτος.

Ένα δεύτερο κλιμάκιο κινήθηκε μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών, συλλέγοντας προβλέψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν να συζητηθεί το μακροοικονομικό σενάριο μέχρι και το 2018.

Τρίτο κλιμάκιο ασχολήθηκε από χθες με το θέμα των ημερών, το ασφαλιστικό και αναμένεται να συνεχίσει και σήμερα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ειδικό κλιμάκιο θα βρεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για να ασχοληθεί με την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων και την αγορά δανείων.

Παράλληλα, θα καταγράψουν την πρόοδο σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η αδειοδότηση των επιχειρήσεων και η εφαρμογή των συστάσεων από για την πρώτη και την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ένα άλλο κλιμάκιο θα ασχοληθεί από σήμερα στο να καταγράψει την κατάσταση στις εμπορικές τράπεζες μετά την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, θα εξετάσουν και την πρόοδο στο θέμα της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τη αλλαγή των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, αλλά και του ΤΧΣ.

Ανεξάρτητα από την προετοιμασία που γίνεται στην Αθήνα, η ομάδα του ΔΝΤ περιμένει να πάρει εντολές από την ηγεσία του Ταμείου μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός.

Από την πλευρά της ΕΕ, στα ήδη υφιστάμενα θέματα, έρχεται να προστεθεί και η δυσαρέσκεια σχετικά με την πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης που βλέπει κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας. Τούτο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί με ταχείς ρυθμούς το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο δημόσιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.