Quantcast
Κλείνουν όλα τα μέτωπα ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Κλείνουν όλα τα μέτωπα ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Δασόπουλου

Αγώνα δρόμου κάνουν τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά υπουργεία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες που μας χωρίζουν από την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μετά τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την καθυστέρηση της κάλυψης της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων εσόδων, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ανακοινώθηκε και επίσημα η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Πιτσιλή στην θέση της κ. Κατερίνας Σαββαΐδου που έχει αποχωρήσει εδώ και δύο μήνες.

Αναγκαιότητα ήταν, επίσης, και η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών αφού πάνω σε αυτές θα βασιστεί και ο στόχος για την είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ και το 2016, ενώ τα σχέδια για την αλλαγή του φόρου και του νέου τρόπου υπολογισμού με βάση τις εμπορικές τιμές μάλλον μεταφέρονται χρονικά για το 2017.

Στο λογιστήριο διεξάγεται από την Τρίτη μια άλλη μάχη. Οι υπηρεσιακοί επιχειρούν να πείσουν το ειδικό τεχνικό κλιμάκιο που ασχολείται με τα δημοσιονομικά ότι το 2015 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα με βάση την υπέρ είσπραξη εσόδων ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Συναντούν την τυπική στάση των δανειστών, καθώς οι ξένοι εμπειρογνώμονες επιμένουν ότι ένα ενδεχόμενο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να γίνει αποδεκτό μετά το κλείσιμο του δημοσιονομικού έτους (δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου) και αφού έχουν εκδοθεί και τα τελικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες. Δηλαδή περί τα μέσα Μαρτίου…

Η επιμονή να γίνει αποδεκτό ένα οριακό έστω πρωτογενές πλεόνασμα μαζί και με την μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ μειώνει άμεσα τον κίνδυνο για απαιτήσεις νέων μέτρων τουλάχιστον για το 2016.

Στο πιο κρίσιμο θέμα της αξιολόγησης, το Ασφαλιστικό, πληροφορίες θέλουν τους εμπειρογνώμονες να ακούν τα επιχειρήματα των υπηρεσιακών χωρίς να παίρνουν καμία θέση, αφού περιμένουν εντολές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, μετά την σύμβαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ήρθε χθες και η προσφορά της Cosco για το 67% του ΟΛΠ να δείξει ότι τα πράγματα περπατάνε και σε αυτόν τον τομέα.

Έτοιμο να δεχθεί από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια δήλωνε χθες και το προσωπικό του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει την ευθύνη του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια και τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ που ενδιαφέρουν πολύ κυρίως την ομάδα του ΔΝΤ.

Ωστόσο, καταλύτης για τον χρόνο έναρξης και πολύ περισσότερο τη διάρκεια της αξιολόγησης θα αποτελέσει το αποτέλεσμα στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την Γενική Διευθύντρια κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Το γιατί είναι απλό: Οι υπόλοιποι δανειστές δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα, αν δεν έρθει και το ΔΝΤ, το οποίο με την σειρά του θα εμφανιστεί όταν θεωρήσει ότι οι εξηγήσεις που ζητά από την Ελλάδα είναι επαρκείς. Με αυτό το δεδομένο η επικεφαλής του Ταμείου αναμένεται σήμερα να θέσει τους όρους της στον Έλληνα πρωθυπουργό για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η αξιολόγηση.

Ως γνωστό, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι σημαντικά πιο απαισιόδοξες από ότι της ΕΕ για την ελληνική οικονομία. Συνεπώς, στο κρίσιμο θέμα του δημοσιονομικού θα πρέπει να περάσει η άποψη του Ταμείου , τουλάχιστον μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση.

Μετά θα έρθει και η ώρα των Ευρωπαίων δανειστών μας που θα πρέπει να συμφωνήσουν με το Ταμείο μια βιώσιμη λύση για το χρέος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.