Quantcast
Το ΔΝΤ προτείνει να πληρώνονται οι πρόσφυγες κάτω από τον ελάχιστο μισθό - enikonomia.gr
share

Το ΔΝΤ προτείνει να πληρώνονται οι πρόσφυγες κάτω από τον ελάχιστο μισθό

δημοσιεύτηκε:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέδειξε τη θετική επίδραση των δημοσίων δαπανών για τους πρόσφυγες στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, αλλά συνέστησε, επίσης, οι εργοδότες να τους πληρώνουν λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην έκθεση του (κατεβάστε την από εδώ) για την οικονομική πρόκληση που θέτει η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη συνιστά μια βραχυπρόθεσμη διαφοροποίηση στη μεταχείριση των προσφύγων και των πολιτών της ΕΕ.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, 995.000 πρόσφυγες έκαναν αίτηση για άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρότεινε πρόσφατα την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου βενζίνης για να βοηθήσει την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τα τεράστια κοινωνικά προγράμματα που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή.

Ευελιξία

Η έννοια του κατώτατου μισθού είναι ήδη ευέλικτη σε ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Οι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν στον κατάλογο των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ελάχιστο μισθό έως ότου έχουν ολοκληρωθεί έξι μήνες υπηρεσίας.

Ένα πλεονέκτημα του μέτρου αυτού, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι «να μειωθεί οποιαδήποτε πιθανή δυσαρέσκεια» από τους πολίτες των χωρών υποδοχής, οι οποίοι μπορεί να δουν διαφορετικά τους πρόσφυγες, ίσως ως άμεσους ανταγωνιστές για τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Αλλά για το ΔΝΤ, ο φόβος αυτός είναι αβάσιμος. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών έχουν δείξει τέτοια κύματα μετανάστευσης έχουν μόνο ένα πολύ μικρό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.