Quantcast
FAZ: Στην Αθήνα το «μπαλάκι» της Σένγκεν - enikonomia.gr
share

FAZ: Στην Αθήνα το «μπαλάκι» της Σένγκεν

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με την FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».

Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.

Από την πλευρά της, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επανέλαβε την εκτίμηση που είχε εκφράσει σε πρόσφατη συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt: Είναι «μύθος» ο ισχυρισμός ότι δεν μπορούν να προστατευθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ, προειδοποιώντας ότι, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, «τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν θα μεταφερθούν προς την κεντρική Ευρώπη».

Πάντως η αυστριακή υπουργός εκτιμά ότι το ναυτικό στην Ελλάδα έχει επαρκείς δυνατότητες να προφυλάξει τα σύνορα. Θα χρειαζόταν ωστόσο και ευρωπαϊκή βοήθεια. «Είμαι πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητη μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή» δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στο Άμστερνταμ.

Νομικά τερτίπια και «ντε φάκτο» λύσεις

Σε παρεμφερή, αυστηρή γραμμή, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν προειδοποιεί ότι «εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε τη σύνδεσή της με τον χώρο του Σένγκεν». Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει βεβαίως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από το Σένγκεν.

Ήδη στα τέλη Νοεμβρίου ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε κάνει λόγο για μία ζώνη «μίνι Σένγκεν» με ασφαλή εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το μεσημέρι την τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της νομοθεσίας περί ασύλου. Εφεξής, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά ή περιουσιακά στοιχεία που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όταν αυτά ξεπερνούν σε αξία τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Τα σχετικά έσοδα θα «αξιοποιούνται» για να πληρωθεί η διαμονή και σίτιση των προσφύγων. Επιπλέον δυσχεραίνεται η επανένωση των οικογενειών μετά την παροχή ασύλου σε κάποιο από τα μέλη της, ενώ μειώνεται η διάρκεια ισχύος της προσωρινής άδειας παραμονής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Δανία.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.