Quantcast
Βαρουφάκης: Θα πρέπει να φοβόμαστε την πιθανότητα ενός νέου παγκόσμιου κράχ - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Θα πρέπει να φοβόμαστε την πιθανότητα ενός νέου παγκόσμιου κράχ

δημοσιεύτηκε:

Ναι θα πρέπει να φοβόμαστε την πιθανότητα ενός κράχ απαντά οι Γιανης Βαρουφάκης στο ερώτημα που θέτει ο  συντάκτης δημοσιεύματος στον Guardian την Παρασκευή στο οποίο υπογραμμίζει ότι οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν ο αποπροσανατολισμός των  χρηματοπιστωτικών αγορών σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κατάρρευση.

Ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης είναι σαφής και σήμερα σημειώνει ο έλληνας πρώην υπουργός οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι μετά την ύφεση του 2008 οι αναδυόμενες οικονομίες κατάφεραν να αντισταθμίσουν μέρος της χαμένης ζήτησης από τη Δύση. Εκμεταλλευόμενες τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών στις ΗΠΑ και με την πεποίθηση ότι το δολάριο θα συνεχίζει να υποτιμάται επιχειρήσεις σε Κίνα, Βραζιλία και άλλες χώρες δανείστηκαν πάνω από τέσσερα τρις δολάρια συνεχίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σήμερα λοιπόν ο παγκόσμιος καπιταλισμός απειλείται από τα θηριώδη χρέη των αναδυομένων αγορών. Αν συμβεί αυτό (ένα κραχ), μπορούν οι αναδυόμενες οικονομίες να περιμένουν ότι οι δυτικές χώρες θα διασώσουν τον παγκόσμιο καπιταλισμό ρωτά αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του ο πρώην Έλληνας υπουργός για να απαντήσει κατηγορηματικά:  Σε καμία περίπτωση.

Η εποχή της ύφεσης στην Ευρώπη συνεχίζει να εξάγει αποπληθωρισμό, και τι οποιαδήποτε νέα μικρή ανάπτυξη δημιουργείται (π.χ. στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία) έχει προέλθει από νέα ιδιωτικά χρέη. Και έτσι περισσότερο από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια αποταμίευσης λιμνάζουν στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αρνούνται να επενδύσουν σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Θα πρέπει να φοβόμαστε;

Ναι. Είναι αναπόφευκτο ότι ένα νέο 2008 έρχεται;

Στην πολιτική οικονομία, τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.