Quantcast
Γιατί η προσφυγική κρίση ίσως επιδεινωθεί. Τέσσερα διαγράμματα - enikonomia.gr
share

Γιατί η προσφυγική κρίση ίσως επιδεινωθεί. Τέσσερα διαγράμματα

δημοσιεύτηκε:

Περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές ήδη αυτόν το μήνα- σχεδόν 10 φορές περισσότεροι από ότι τον Ιανουάριο του 2015. Αυτό το ασταμάτητο ρεύμα ασκεί πολλαπλές πιέσεις στους ηγέτες των χωρών που ήδη βιώνουν τον αντίκτυπο της κρίσης.

Με τις χώρες της Ε.Ε. να επανεισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους, το χάος στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και την απειλή της τρομοκρατίας, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά διλήμματα.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg, παρουσιάζονται διαγράμματα που δείχνουν πως ίσως τα χειρότερα όσον αφορά στο προσφυγικό δεν έχουν έρθει ακόμη.

– Ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα δια θαλάσσης αυτόν το μήνα είναι 10 φορές μεγαλύτερος από πέρυσι. Θεωρητικά οι χειμερινοί μήνες είναι πιο «ήρεμοι», καθώς οι πρόσφυγες περιμένουν καλύτερες καιρικές συνθήκες, αλλά με τον φετινό Γενάρη να έχουν εισρεύσει όσοι και τον περασμένο Ιούνιο, οι αριθμοί δείχνουν πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να δέχεται υψηλό αριθμό προσφύγων.

– Αν και το 2015 περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες που έφταναν στην Ελλάδα ήταν άντρες, τώρα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 44% καθώς ολόκληρες οικογένειες αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

– Στις φουρτουνιασμένες θάλασσες και τις ασφυκτικά γεμάτες βάρκες, πολλοί πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους πριν φτάσουν στην Ευρώπη. Και καθώς οι πρόσφυγες όλο και πιο απεγνωσμένα ψάχνουν τρόπο διαφυγής από τον πόλεμο, πολλοί πνίγονται. Ήδη αυτόν τον χρόνο 68 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα και ο τραγικός απολογισμός έρχεται να προστεθεί στους άλλους 272 που έχασαν τη ζωή του πέρυσι.

-Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το «πέρασμα» από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μπορεί ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων επιχειρούν να περάσουν σε ένα από τα ελληνικά νησιά, η διαδρομή προς Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Αν και το Νοέμβριο ο αριθμός των αφίξεων στις ιταλικές ακτές υποχώρησε στις 3.218- ο χαμηλότερος από το Μάρτιο- τριπλασιάστηκε τον Δεκέμβριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.