Quantcast
Μυστικό έγγραφο για το Κυπριακό από τον Ν. Αναστασιάδη στους αρχηγούς των κομμάτων - enikonomia.gr
share

Μυστικό έγγραφο για το Κυπριακό από τον Ν. Αναστασιάδη στους αρχηγούς των κομμάτων

δημοσιεύτηκε:

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, έδωσε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το έγγραφο με τις θέσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, το οποίο είχε παρουσιάσει στο Νταβός κατά την συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να μην διαρρεύσει το έγγραφο.

Ωστόσο, μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ορισμένοι από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων κατηγόρησαν τον κύπριο πρόεδρο για «συσκότιση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την κατηγορία και είπε ότι προσεχώς θα δοθούν και άλλα. Ανέφερε ότι τα έγγραφα και η πολύ συγκεκριμένη συζήτηση, που θα γίνει δεν θα πρέπει να δουν το φως το δημοσιότητας, «διότι, αντιλαμβάνεστε, κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού και την ίδια στιγμή θα επηρεάσει αρνητικά και τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στο Νταβός και για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Έγινε επίσης ενημέρωση από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ για τις συναντήσεις του στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, έγινε συζήτηση και αποφασίστηκε ότι μετά την 11η Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει κεκλεισμένων των θυρών τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συγκληθούν θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

 

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι υπάρχει πρόοδος σε σειρά θεμάτων, ωστόσο ακόμα υπάρχουν προβλήματα στο δύσκολο κεφάλαιο του περιουσιακού. «Για πρώτη φορά η Τουρκία συζητά το θέμα των εγγυήσεων», σημείωσε.

Έκκληση προς όλους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο και τον λαό, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού. Είναι προφανές, σημείωσε, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση να δοθούν κάποια έγγραφα στα κόμματα για μελέτη. «Για άλλη μια φορά υπήρξε συσκότιση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Δυστυχώς, είπε, για τα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, που συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε ενημέρωση. Επίσης, υπέδειξε ότι επιβάλλεται να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε τα κόμματα να μπορούν να διαμορφώσουν απόψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, «η αισιοδοξία, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν κάποιοι κύκλοι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι σύντομα η ΕΔΕΚ θα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο και στον πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο με τις θέσεις της στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η ενημέρωση του προέδρου Αναστασιάδη ήταν γενικής μορφής και όχι επί εξειδικευμένων θεμάτων.Είναι γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, που κάποια κόμματα τόνισαν την ανάγκη να γίνει θεματική συζήτηση για να μπορέσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Εξέφρασε δε την ελπίδα όσα συζητούνται και συμφωνούνται να συνάδουν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος και κεφάλαια ανοικτά. «Όσοι καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες στον λαό, οφείλουν να απολογηθούν», είπε.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, χαιρέτισε την υιοθέτηση της εισήγησης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για θεματικές συζητήσεις. Επίσης, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει πολλές διαφωνίες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.