Quantcast
«'Οχι» από την τρόικα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών - enikonomia.gr
share

«’Οχι» από την τρόικα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρούς Μαυρούλη

Την αντίθεση τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Αυτό οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του σχεδίου νόμου και της ποσοτικοποίησης των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει, αφού το «κενό» που δημιουργείται ανέρχεται σε τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ από τη συνολική εξοικονόμηση των 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2016.

Το έλλειμμα αυτό φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών, αλλά και των υψηλών κύριων συντάξεων, μέτρο που άφησε χθες ανοικτό να ληφθεί και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συνάντησης κανένας από τις εκπροσώπους των δανειστών δεν έθεσε ευθέως ζήτημα μείωσης των συντάξεων, ωστόσο εξέφρασαν ενστάσεις στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα και 0,5 μονάδα για τους εργαζόμενους, επαναλαμβάνοντας ότι μια τέτοια επιλογή δεν ευνοεί την ανάπτυξης και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Κύκλοι επισημαίνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δανειστές αναμένεται να αποδεχθούν την αύξηση των εισφορών κατά μια μονάδα (μισή εργοδότες και μισή εργαζόμενοι). Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια κλιμακωτών μειώσεων των επικουρικών συντάξεων για ποσά που υπερβαίνουν τα 170-220 ευρώ, αφού η μισή μονάδα αύξησης των εισφορών αποφέρει στα ταμεία 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πιθανό θεωρείται και το ενδεχόμενο μείωσης κάποιων πολύ υψηλών κύριων συντάξεων, καθώς ήδη το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου προβλέπει επιβολή ανώτατου πλαφόν στα 2.300 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, οι δανειστές εξέφρασαν τη διαφωνία τους σχετικά με την Εθνική Σύνταξη, τόσο όσον αφορά το ύψος της, όσο και για το πότε θα καταβάλλεται, επιμένοντας στη καταβολή της με 20 έτη ασφάλισης κι όχι 15 που λέει η κυβέρνηση, αλλά και με την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων. Ακόμη επισήμαναν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με το μισθό των ασφαλισμένων είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για κλίμα δημιουργικής συζήτησης, επανέλαβε τα περί “σκληρής διαπραγμάτευσης” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας, ενώ το επόμενο ραντεβού των δυο πλευρών ορίστηκε σήμερα το μεσημέρι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.