Quantcast
Bloomberg: Οκτώ άθλοι που καλείται να πετύχει η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Οκτώ άθλοι που καλείται να πετύχει η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα  συζητήσουν σήμερα ένα ακόμη αδιέξοδο στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, η συνεδρίαση του Eurogroup έρχεται καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί για επτά συνεχόμενες ημέρες, με τις μετοχές να διαμορφώνονται σε χαμηλά 26 ετών, και καθώς η διογκούμενη ευρωπαϊκή κριτική για την αντιμετώπιση των προσφύγων από την Ελλάδα, απειλεί να εκτροχιάσει την ελεύθερη ταξιδιωτική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Bloomberg, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτονται συνήθως για την Ελλάδα.

Γιατί έχει έλθει ξανά, σε αδιέξοδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος;
Με βάση την τελευταία συμφωνία διάσωσης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πρέπει να αναδιαρθρώσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και τον κώδικα του φόρου εισοδήματος, να προτείνει νέα μέτρα λιτότητας έτσι ώστε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, και να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Η λίστα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, θα ήταν δύσκολη για την οποιαδήποτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον για έναν συνασπισμό που υποσχέθηκε να βάλει τέλος στη λιτότητα και στηρίζεται σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών μόλις θέσεων.

Τι εξετάζουν τώρα οι αρχές στο ελληνικό πρόγραμμα;
Η Ελλάδα είναι στο μέσον της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.

Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εργάζονται με τους αξιωματούχους στην Αθήνα για να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της και να θέσουν τους επόμενους στόχους για την εκταμίευση βοήθειας. Ο ESM, συμμετέχει επίσης.

Ο Jeroen Dijsselbloem έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Μετά από δύο αποχωρήσεις το Νοέμβριο, οι οποίες άφησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό με μια ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών, ο Τσίπρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών για επιπλέον εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό σύστημα, να διατηρήσει την υπόσχεσή του να μην περικόψει τις κύριες συντάξεις περισσότερο και να αντιμετωπίσει μια λαϊκή αντίδραση έναντι των προτάσεών του για αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, τους εργοδότες και τους επιστήμονες

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφέρει κάποια στήριξη, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Το μέγεθος των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης έχει προκαλέσει νέες αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας και την προθυμία της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις διάσωσης της Ελλάδας.

Σε τι κατάσταση είναι η πραγματική οικονομία;
Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2015, και αναμένει συρρίκνωση 0,7% για το 2016.

Η επίδραση της αναταραχής του προηγουμένου έτους και των capital controls ήταν πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, αν και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε χθες ότι η οικονομική παραγωγή του 2015 θα ήταν κατά 15 δισ. ευρώ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε αυτή η παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ του Τσίπρα και των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τους όρους της διάσωσης.

Ο Στουρνάρας δήλωσε πως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας φέτος. Οι τίτλοι της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους που παρακολουθεί το Bloomberg, και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τράπεζες έχουν πληγεί αρκετά, χάνοντας περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους.
Γιατί οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων;
Η Ελλάδα έχει σχεδόν 2,7 εκατ. συνταξιούχους και η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 960 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Το ποσό συνολικά για τους συνταξιούχους και τους ανέργους είναι υψηλότερη από τους 3,7 εκατ. που αυτή τη στιγμή εργάζονται στην Ελλάδα.
Πέρυσι, το δημόσιο ξόδεψε το 22,7% του τακτικού προϋπολογισμού του για να καλύψει την τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Το εν λόγω γραφείο σε έκθεσή του τον προηγούμενο μήνα ανέφερε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις ανέρχονται στο 14,9% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι του 7,9% που είναι ο μέσος όρος των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα των πιστωτών;
Συντάξεις, δημοσιονομικές προβλέψεις, δημόσια διοίκηση και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Τα δύο είναι πολύ στενά συνδεδεμένα, με την Ελλάδα να πρέπει να δείξει ότι θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους με βάση τα εκτιμώμενα έσοδα, τις ανάγκες δαπανών και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει προτείνει την αύξηση των φόρων για να ισορροπήσει τους αριθμούς στο ασφαλιστικό, ενώ η ΕΕ δηλώνει πως η επιβολή εισφορών στους εργοδότες θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Τσίπρας επίσης πρέπει να αποκρούσει τις κατηγορίες για διεφθαρμένες πρακτικές διορισμών. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι ορισμένα ελληνικά υπουργεία έχουν προχωρήσει σε απογοητευτικές προσλήψεις που δεν βρίσκονται στο πλαίσιο της δεσμεύσεων του προγράμματος διάσωσης.
Για πόσα λεφτά πρόκειται;
Το ακριβές μέγεθος της επόμενης δόσης βοήθειας της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκταμιευθεί και ποιες θα είναι οι μελλοντικές υποχρεώσεις.

Οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να έχει αρκετό ρευστό για να πληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Αλλά δεν θέλουν να της δώσουν πολύ “αέρα” ώστ5ε να σταματήσει να παίρνει στα σοβαρά τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι τωρινές προσδοκίες είναι για 4-6 δισ. ευρώ, ποσό αρκετό για να περάσει το πρώτο μισ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.