Quantcast
Επιστρέφει η τρόικα με αδιευκρίνιστες προθέσεις - enikonomia.gr
share

Επιστρέφει η τρόικα με αδιευκρίνιστες προθέσεις

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Δασόπουλου

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα τοποθετείται χρονικά η επανέναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά και «κόκκινα» δάνεια να παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Εκπρόσωποι των θεσμών δήλωναν χθες ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι την επόμενη εβδομάδα οι βασικές ομάδες διαπραγμάτευσης από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ θα βρεθούν στην Αθήνα αποφεύγοντας να γίνουν σαφείς για το αν αυτό θα συμβεί στην αρχή ή στο τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο κανείς δεν αρνείται ότι ακόμη υπάρχουν διαφορές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, στον τρόπο εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων και σίγουρα στο δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να κλείσει μέχρι και το 2018.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τουλάχιστον οι «ευρωπαϊκές» ομάδες εμφανίζονται σε αυτήν τη φάση να ταυτίζονται με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του βασικού διαπραγματευτή του υπουργού Οικονομικών για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μια παράταση του «διαλείμματος» πέραν των δύο εβδομάδων από την πρώτη φάση της αξιολόγησης εκτιμάται ότι όξυνε το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί για την Ελλάδα μετά και τις εξελίξεις που αναμένονται με το προσφυγικό κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε δεύτερη ανάγνωση, μια μεγαλύτερη καθυστέρηση θα έδινε την εντύπωση ότι η Ευρώπη συνδέει την εξέλιξη της αξιολόγησης παρά το ότι τα δύο θέματα έχουν διαχωριστεί απολύτως από τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Παράλληλα, εκπρόσωποι των θεσμών επισημαίνουν ότι το διάλειμμα αυτό θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα που έχουν ανακύψει με αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες με αφορμή το ασφαλιστικό.

Η ομάδα του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα μαζί με τους υπολοίπους αλλά κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς θέση θα κρατήσει, ειδικά μετά το άρθρο βόμβα του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Όλγα Γεροβασίλη, έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις τονίζοντας ότι «φωνές που αμφισβητούν την ίδια τη συμφωνία δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη» και ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι, αλλά δεν θα πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή».

Τις τελευταίες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει μια ανασκόπηση των μέτρων ύψους 1,55 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εφαρμοστεί το δεύτερο μισό του 2015 ώστε να διαπιστώσουν αν μπορεί η εφαρμογή τους να αποδώσει τα αναμενόμενα για το σύνολο του 12μηνου του 2016.

Σε ότι αφορά στην απόδοση των μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ που έχουν περιληφθεί και ψηφιστεί με τον προϋπολογισμό του 2016, συμφωνήθηκε ότι αυτή θα εξεταστεί στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Πάντως, αν και αυτή η δεύτερη περίοδος δεν έχει την αναμενόμενη πρόοδο, διπλωματικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο διάλειμμα μέχρι κυβέρνηση και θεσμοί να φτάσουν στην τελική συμφωνία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.