Quantcast
Γερμανική πρωτοβουλία για αξιολόγηση και προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Γερμανική πρωτοβουλία για αξιολόγηση και προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Σε ευρωπαϊκή υπόθεση και μάλιστα με γερμανική πρωτοβουλία εξελίσσεται το αδιέξοδο σε αξιολόγηση και προσφυγικό, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, να μιλά για πρώτη φορά για «λογική λύση» που θα διασφαλίζει ένα βιώσιμο ελληνικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την σύνοδο των G20 στην Σαγκάη παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει σήμερα δύο κρίσεις και μίλησε για πρώτη φορά για παράλληλη λύση των προβλημάτων της αξιολόγησης και τους προσφυγικού.

Την συνέχεια έδωσαν χθεσινές διαρροές μέσω του πρακτορείου Bloomberg περί χαλάρωσης των όρων της αξιολόγησης κυρίως στο καυτό θέμα του ασφαλιστικού, με το πρακτορείο να επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο.

Το κρίσιμο θέμα είναι αν τις υποχωρήσεις που φαίνεται να έχει αποφασίσει η Γερμανία, θα πειστεί να κάνει και το ΔΝΤ. Τούτο με δεδομένο ότι η Γερμανία και οι βόρειες χώρες ήταν οι φανατικότεροι υποστηρικτές της παρουσίας του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM, από την ίδρυση του έχει θέσει ως όρο ότι στην παρακολούθηση των προγραμμάτων τα οποία ακολουθούν τις χρηματοδοτήσεις του είναι δυνατό να καλέσει και το ΔΝΤ. Στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει την παρουσία του και στις αρχές του χρόνου να δεχθεί τον ενεργό του ρόλο.

Το ίδιο το ταμείο για την συμμετοχή του έχει θέσει ως βασικό όρο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους όχι πια για τους επόμενους 12 μήνες αλλά στο διηνεκές. ¨Όχι τυχαία έχει κρατήσει ανοιχτή την πίσω πόρτα της μη συμμετοχής αν ο όρος αυτός δεν εκπληρωθεί.

Το σκεπτικό του διεθνούς οργανισμού είναι απλό: Η βιωσιμότητα του χρέους έχει ένα κόστος το οποίο θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της. Αυτό σημαίνει ότι όσο λιγότερα θέλουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι για ελάφρυνση τόσο περισσότερα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα σε μέτρα λιτότητας.

Στο σημερινό δείπνο, εκτός από τον επικεφαλής του Euro working Group κ. Τόμας Βίζερ και εκπρόσωπους της ΕΕ και της ΕΚΤ , θα συμμετέχει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη κ. Πώλ Τόμσεν αλλά όχι ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος παρόλα αυτά θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση θα έχει ως στόχο να υπάρξει αν είναι δυνατό μια κοινή συνισταμένη μεταξύ των δανειστών στο θέμα της Ελλάδας. Αν ούτε και σήμερα επιτευχθεί κάτι τέτοιο η συζήτηση θα συνεχιστεί παρασκηνιακά μέχρι και την Δευτέρα.

Στις 7 Μαρτίου τόσο στην έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, όσο και στο Eurogroup που γίνεται την ίδια μέρα,  θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Τον τόνο θα δώσει και πάλι η Γερμανία η οποία πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με τις υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει στο θέμα της αξιολόγησης μέσω του κ. Σόιμπλε αλλά και στο προσφυγικό μέσω της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ.

Όλες οι πλευρές φαίνεται να έχουν πειστεί ότι οι αποφάσεις είναι άμεσες και για τα δύο θέματα αφού πλέον η Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει και ως οικονομία και ως χώρα συμπαρασύροντας σε μια κρίση όλη την Ευρώπη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.