Quantcast
Περαιτέρω χαλάρωση, με το βλέμμα στις τράπεζες, εξετάζει ο Ντράγκι - enikonomia.gr
share

Περαιτέρω χαλάρωση, με το βλέμμα στις τράπεζες, εξετάζει ο Ντράγκι

δημοσιεύτηκε:

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται ξανά σε μηδενικά επίπεδα και τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να αυξάνονται, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξετάζει εάν πρέπει να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη αρνητικά επιτόκια τα οποία προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες για να φυλάσσουν σε αυτήν τα κεφάλαιά τους, τότε θα πληγεί η κερδοφορία τους. Εάν συμβεί αυτό οι εμπορικές τράπεζες θα μειώσουν τον δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, αξιωματούχοι της Τράπεζας συζητούν για μέτρα που μπορούν να λάβουν χωρίς να πλήξουν κομμάτια της οικονομίας και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να μειωθεί κι άλλο το επιτόκιο που σήμερα βρίσκεται στο μείον 0,3%, αλλά να μπει όριο στο ποσό για το οποίο θα ισχύει το επιτόκιο αυτό. Το σκεπτικό είναι να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια οι τράπεζες στην ΕΚΤ -να χρεώνονται για τα ποσά που φυλάσσουν εκεί- μόνο όταν τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούν κάποιο όριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.