Quantcast
Δημοσιονομικό κενό και φορολογικά μέτρα στο «μικροσκόπιο» της τρόικας - enikonomia.gr
share

Δημοσιονομικό κενό και φορολογικά μέτρα στο «μικροσκόπιο» της τρόικας

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Το δημοσιονομικό κενό των 5,5 δισ. ευρώ ως το 2018, τα φορολογικά μέτρα και η περικοπή δαπανών (πλην ασφαλιστικού) είναι τα θέματα με τα οποία θα συνεχιστεί σήμερα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η βάση της συζήτησης είναι ότι οι θεσμοί βλέπουν δημοσιονομικό κενό της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί κατά ένα μέρος με πρόσθετα μέτρα από το ασφαλιστικό, με πρόσθετα έσοδα από την φορολογία και περισσότερες περικοπές δαπανών της γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικά στο φορολογικό υπάρχουν τρία μεγάλα ανοιχτά μέτωπα:

1. Το πρώτο είναι η φορολογική μεταρρύθμιση που το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να έρθει σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έκανε την φορολογική μεταρρύθμιση μέρος της αξιολόγησης.

Με βάση τις προτάσεις για την νέα κλίμακα φορολογίας το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει πρόσθετα έσοδα ύψους 500-550 εκ. ευρώ. Το αναθεωρημένο βασικό σενάριο που έχει δώσει το ΥΠΟΙΚ στους θεσμούς περιλαμβάνει μια ενιαία κλίμακα φορολογίας και περισσότερες επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την νέα κλίμακα για εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής διατηρείται στο 22%.

Ο επόμενος συντελεστής του 32% θα επιβάλλεται για τα εισοδήματα από 25.001 μέχρι και τα 35.000 αντί των 42.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση. Από τα 35.001 μέχρι και τα 60.000 ευρώ προτείνεται να εφαρμοστεί συντελεστής φορολογίας 42% ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα της νέας κλίμακας.

Για εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ εισάγεται, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, συντελεστής 50%.

Παράλληλα θα συζητηθεί η νέα κλίμακα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η οποία θα ακολουθεί την λογική των φορολογικών συντελεστών, θα κλιμακώνεται δε από 0,7% για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, μέχρι και 10% για τα εισοδήματα πάνω από τα 500 χιλιάδες ευρώ.

Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 13% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ. Οι δανειστές θα βάλουν στο τραπέζι την αύξηση της φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% όπως είχε συμφωνηθεί με το μνημόνιο του καλοκαιριού. Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις θα ζητήσει μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών με αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών ενώ θα ρίξει στο τραπέζι και την ιδέα του αφορολόγητου για τους αγρότες.

2. Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο θα είναι η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και η σύνδεσή του με το αφορολόγητο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν επίσης το σχέδιο για την σύνδεση του αφορολόγητου με τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) και ηλεκτρονική τραπεζική. Επίσης θα συζητηθεί και το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να εμφανίζουν οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους, με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ να θέλει το ποσοστό αυτό να φτάνει ως το 40% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ…

3. Τρίτο μεγάλο μέτωπο είναι τα έσοδα από τη φορολόγηση του ΟΠΑΠ για το 2016. Πρόκειται για 440 εκ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε 230 εκ. ευρώ από την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του Οργανισμού και τα 210 από την φορολόγηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών (VLT’s) τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν. Οι δανειστές υπολογίζουν ότι από τα 440 εκ. ευρώ είναι ζήτημα αν εισπραχθούν 120 εκ. ευρώ από το τέλος των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, βέβαια, θα συζητηθεί και το θέμα των δαπανών στο οποίο οι θεσμοί θεωρούν ότι καθυστερεί η θεσμοθέτηση των 500 εκ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες και 100 εκ ευρώ από την αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων. Το δεύτερο θέμα της ημέρας θα είναι το παράλληλο πρόγραμμα ειδικά για τους αγρότες με τίτλο η αναπτυξιακή στρατηγική για τον αγροτικό τομέα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.